Декоративни керамични глазури - изкуство и технология

Декоративни керамични глазури - изкуство и технология

(5.00 от 7 гласа)Този учебник е базиран на дългогодишната практика, научните изследвания и преподавателската работа на автора в областта на декоративните керамични глазури. Представлява своеобразна пресечна точка на теория и художествен подход.

Той се явява  наръчник, изцяло адаптиран за нуждите на керамиците и дизайнерите на керамични изделия. В него теорията на стъкловидните покрития е обвързана с практиката за създаване на декоративни глазури. Застъпени са както основните свойства на глазурната стопилка и разнообразието от суровини, използвани в съвременната практика, така и полезни насоки за правилния избор на материал и технологичния процес. Предоставена е информация и за режимите на термичното третиране. Включени са и методите за изпитване, използвани в технологията за производство на глазури.

Благодарение на своята научна и практическа насоченост учебникът може да се използва като обстойно методическо ръководство в процеса на получаване на нови глазурни покрития или модификация на вече съществуващи такива. Предназначен е за студентите, обучаващи се в специалности „Дизайн на порцелан и стъкло” и „Керамика” към Националната художествена академия, а също така и за всички, които се занимават с технологията на стъкловидните силикатни покрития.

 

 

Виж цялата анотация »

  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.


Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Издател: Библио.бг
Година: 2019
ISBN: 9789542939924

За автора

За автора

РЕЦЕНЗИЯ
на
учебник „Декоративни керамични глазури – изкуство и технология“ 

Учебникът „Декоративни керамични глазури – изкуство и технология" на д-р инж. Васил Георгиев Харизанов представлява значим труд, съставен с цел да улесни придобиването на фундаментални знания в областта на декоративните керамични глазури. 

Този учебник е базиран на дългогодишната практика, научните изследвания и преподавателската работа на автора в областта на силикатните покрития. В него теорията на стъкловидните покрития е обвързана с практиката за създаване на декоративни глазури. Учебникът представлява пресечна точка на теория и художествен подход. Той се явява своеобразен наръчник, изцяло адаптиран за нуждите на керамиците и дизайнерите на керамични изделия. 
Учебникът е в обем 161 стр. и съдържа 10 глави (теми) с включени 114 рецептури за глазури и обстойна библиография.

По отношение на структурата и съдържанието му той е разделен на четири части. В първата част вниманието е насочено към теорията. Целта в тази част е изложение на същността на глазурата, нейните физико-химични свойства и влиянието на изграждащите я елементи. Застъпени са както основните свойства на глазурната стопилка и разнообразието от суровини, използвани в съвременната практика, така и полезни насоки за правилния избор на материал. Втората част е свързана с практически насоки, отнасящи се към процеса на подготовка и изпичане на глазурата. Тук са разгледани процесите на силикато-образуване и влиянието на газовата среда в процеса на термично третиране. Разгледано е и влиянието на различни добавки при смилането и нанасянето на глазурата. В третата част са застъпени различните видове декоративни глазури.  В нея практическият подход е умело преплетен с теоретична интерпретация на резултатите. В последната част са описани методите за анализ и са представени използваните материали. 
Начинът на подредба на темите прави структурата на учебника ясно и логично поставена.
„Декоративни керамични глазури – изкуство и технология“ е значима книга, в която са вплетени научен и практически опит, указания и насоки, чрез които читателите ще могат успешно да реализират своите творчески идеи. 

Считам, че книгата значително ще подпомогне учебния процес по предмета „Техника и технология на керамиката и стъклото“ в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ и „Керамика“ на НХА и ще допринесе за професионалната реализация на завършилите. Освен това тя е полезен наръчник за всеки с интерес в сферата на декоративните силикатни покрития поради отлично подбраната информация и визуален материал.

Със своето умело съчетание на теория и практика този научен труд на д-р инж. Васил Харизанов е модел на съвременен университетски учебник.

25.06.2019г.
проф. Георги Георгиев
Приложен факултет
НХА - София


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: