Соц гурме. Куриозната история на кухнята в НРБ
„Соц гурме“ е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ -- храната.
Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.
Kниги от същия жанр
-
Да печем с любовпечатна:
58.80 лв.
30.06 EUR -
Тарти. 50 лесни рецептипечатна:
17.00 лв.
8.69 EUR -
Любими ястия със свинско месопечатна:
3.00 лв.
1.53 EUR -
Селска кухняе-книга:
2.50 лв.
1.27 EURпечатна:
4.00 лв.
2.04 EUR -
Ястия според случая и настроениетопечатна:
8.00 лв.
4.09 EUR -
Класически ястия с месопечатна:
29.85 лв.
15.26 EUR -
Постни ястияпечатна:
7.00 лв.
3.57 EUR -
Класиката на ловната кухняпечатна:
9.50 лв.
4.85 EUR -
Шоколадова кухняе-книга:
2.50 лв.
1.27 EUR
Информация
Ревю
„Соц гурме“ е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ -- храната.
Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.
Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?
Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях. Албена Шкодрова е главен редактор на списание „Бакхус“, основател на BalkanTravellers.com и автор на стотици политически анализи и пътеписи в българския и чуждестранния печат. От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като продуцент. Това е първата й самостоятелна книга.
То е много важно за нас, затова може да ви бъдем от полза като ви дадем следните насоки:
Резюме: Моля опишете вашето общо впечатление от продукта в няколко думи.