Кисело зеле
Още от поредицата Любими домашни рецепти
-
-
-
-
-
-
-
Лечебните сили на... зеленчуцитепечатна: 2.00 лв. -
Световна кулинарна енциклопедияпечатна: 49.90 лв. -
2000 български рецептипечатна: 19.99 лв. -
Българска национална кухняпечатна: 15.00 лв. -
Чийзкейкпечатна: 3.99 лв. -
Ястия с боб и лещапечатна: 6.00 лв. -
Кифлички, курабийки, кексове, сладкишипечатна: 3.00 лв. -
La Cucina Bulgaraпечатна: 26.00 лв. -
Кашер - храна за здраве и духпечатна: 8.00 лв.
По нашите земи зимата не е зима без бидон кисело зеле в мазето или на балкона. От край време сме стриктни в спазването на този ноемврийски ритуал – избиране на зелето, товарене в багажника, забъркване на саламурата, претакване... и нататък е ясно – кеф и половина при хапването.
Но като във всяка друга, така и в тази работа си има чалъм, та затова често чуваме „Абе дай да ти дам от моето да пробваш за мезе довечера – не много киселко и леко пикантно съм го направил!“. Нещо като при размяната на парче кекс между съседки, придружено с обсъждане на рецептата (с часове).
Честно казано, зимната трапеза ще е несправедливо ощетена без зелеви сарми, свинско с кисело зеле или ситно нарязана салата, подправена с червен пипер и олио и, разбира се, комплимент от домакина – ароматна домашна гроздова или сливова с конкурентен градус.
Така е, на разбирачите сърце не им дава да лишат домашната ракийка от най-верния й другар. Все едно да делите друсания кебап от червеното вино – абсурд! Но това е друга тема.
То е много важно за нас, затова може да ви бъдем от полза като ви дадем следните насоки:
Резюме: Моля опишете вашето общо впечатление от продукта в няколко думи.