Йога за всички - брой 3/2014

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - брой 3/2014

(3.69 от 13 гласа)











  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

През април Анна Павлова, една от пионерите на йога в България, разказва за ума от гледна точка на йога. В модерната наука умът е психологическа субстанция, но за йога той е енергийна субстанция, чиито параметри могат да се измерят. Умът е материя, мисълта – също. Есенцията на гнева, страха, отвращението е енергията. Всички чувства, които изпитваме, имат своята честота. Мисълта е вибрация, тя притежава тегло, цвят, скорост и архетипна стойност. Умът е като айсберг, ние виждаме само част от него, но по-съществената част остава под повърхността.

Четете още в броя:

- Принципите на Ин и Ян в йога с Жоро Христов
Аспектите на Ин и Ян се наблюдават и в йога практиката. Повечето от нас започват заниманията по йога, за да се погрижат за тялото и неговото здраве, да укрепят мускулите. Тренираме, все едно сме във фитнес салон – това е проявлението на мъжката енергия, или аспекта Ян. Много от практикуващите стигат дотук. А в йога има и Ин аспект...

- Фотографията като медитация с Любомир Розенщайн
В бързия делник на XXI век имаме нужда от инструмент, подобен на внезапната спирачка във влака, който макар и за мигове да ни извежда встрани от инерционните сили на хаоса и високата скорост. Този инструмент може да бъде фотоапаратът.

- Йога за повече творчество със Свами Махешананда
Творчеството ни дарява с усещането за „тук и сега”, за будност и живост. Независимо дали става дума за изкуство, или за прилагане на повече креативност в ежедневието, медитацията и йога могат да бъдат особено благотворни за себеизразяването и себереализацията.

- Интервю с Kaйетана Роденас
"Въпреки че има нужда от правила и дисциплина, трябва да оставяме децата да творят, да бъдат по-креативни и себеизразителни. Мисля, че съвременното общество не дава тази свобода. Внушава конкретна посока, придобивки и цели, и който не ги постигне, е никой, просто поредният аутсайдер. Не до това се свежда животът в крайна сметка. Важно е да се вслушваме в сърцето си."

- Култивиране на ума чрез йога с Валерия Трифонова
Знанието за нашата истинска природа не може да бъде постигнато, ако нямаме силата да наблюдаваме това, което се случва в нашия ум.

- Четирите ашрама: брахмачаря с Живко Стоилов
Брахмачаря е период на цялостно, холистично образование, твърде различно от стеснения модел на днешното профилирано обучение, насочено единствено към кариерно развитие и добиване на материални облаги.

- Одухотворяване на бизнеса или комерсиализиране на духовността с Мокша
Когато грижата за цялото творение, обединяващо т.нар. противоположности като Аз и другите, физическо и духовно, учител и ученик, станат мотивиращият фактор зад действията на духовните професионалисти, тогава бизнесът ще започне да се одухотворява.

- Басти: промиване с лечебни масла с Чандраканти Даси
Басти е аюрведическа процедура за промиване на части от тялото с лечебни масла, с цел профилактика и лечение на различни заболявания. Басти балансира Вата доша, като по този начин спомага за цялостното възстановяване на тялото и регулирането на жизнените функции.

- Какво означава напред, когато се отнася за времето с Анета Атанасова
Хората, възприемащи себе си като активни – тези, които са автори на събитията в живота си, използват метафората за движещия се Аз. По-пасивните личности, очакващи събитията да им се случат, използват метафората за движещото се време.

- За правилното изписване и произнасяне на понятия от хинди и санскрит с Ели и Ники
Деванагари, както се нарича азбуката на санскрит и хинди, е буквена система, която се състои от 50 знака. Поради фонетичните й особености, често наименования, свързани с индийската философия, литература, история, религии и пр. биват произнасяни или изписвани погрешно на български език.

- Храни се зелено, живей засмено с Vita Rama
Храните в зелен цвят са от изключително значение за нашия организъм, защото го снабдяват с кислород. Не по-малко важни за здравето ни са съдържащите се в тях ензими, хлорофил, витамини и минерали.

плюс: Йога практика за добро здраве на очите с Татяна Атанасова



Още електронни списания

Още електронни списания




Информация за избраното списание

Информация за избраното списание




Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2014
Страници: 68
ISSN: 2014977131431901003
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: