Какво са електронни книги с Adobe DRM?

DRM ( Digital Rights Management ) е технология използвана от издателската и разпространителска индустрия, за да се ограничи нерегламентирания и пиратски достъп до материали с авторско съдържание и безконтролното копиране и споделяне.

Основната идея на тази технология е файл (еКнига или еСписание) да бъде заключен към устройствата на първия потребител, който я отвори, и да не е възможно друг потребител да я отваря на своите устройства. За целта устройствата се идентифицират с потребителско име и парола разпознаваеми от DRM системата.

DRM технологията позволява да се указват правата за ползване на електронните книги, а именно броя на устройствата, на които книгата може да бъде отваряна (от 1 до 6), броя страници, които могат да се копират и броя страници, които могат да се разпечатват. Също така може да се задават права за четене на книга за определено време, след което книгата не може да бъде отваряна - временен достъп.

Използването на DRM технологията има своите поддръжници и противници в световен мащаб. Факт е, че най-голямите световни книготърговци я прилагат в дейността си.

За DRM може да прочетете подробно от Wikipedia .

 

ВАЖНО!!! Преди да закупите и съответно да изтеглите електронна книга с DRM защита трябва да направите следните действия:

1. да си създадете регистрация в Adobe.com или така нареченото Adobe ID. Това е описано тук.

2. Да си инсталирате софтуер за четене от списъка, в който трябва да въведете регистрираните в Adobe.com имейл и парола.

Ако пропуснете активирането на Adobe Digital Editions (или друг избран софтуер) с Adobe.com регистрацията, то има възможност да загубите закупените от вас книги. За да разберете механизма на разбота на Adobe Digital Editions (ADE), ще ви кажем, че ако откажете да въведете своето Adobe ID, то ADE ще използва свой служебен потребител, който вие няма да може да контролирате и ако един ден решите да въведете свой, то книгите ви вече няма да са достъпни, защото според лиценза може да ги ползва един потребител на до 6 свои устройства.

Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: