NATIONAL GEOGRAPHIC - брой 5/2013

-20%
е-списание - NATIONAL GEOGRAPHIC - брой 5/2013

Още от поредицата National Geographic

NATIONAL GEOGRAPHIC - брой 5/2013

(3.14 от 7 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

National Geographic - снимка 1 - брой 5 от 2013 г.

Текст: Франческо Мартино; снимки: Огнян Стефанов

Българските военновъздушни сили имат вече стогодишна история. За ключовите събития в нейното развитие ще научите от статията в този брой.
През суровата зима на 2012 г. топящи се снегове и проливни дъждове доведоха до опустошителни наводнения в Източните Родопи и района на Харманли. На 6 февруари стената на язовир „Иваново" се скъса и водната стихия заля Бисер, Лешниково и други села. В критичната ситуация 24-та авиационна база в Крумово е вдигната под тревога. В 10,20 ч два хеликоптера „Кугър" излитат към зоната на бедствието. Има информация, че до с. Родопи двама мъже са върху покрива на автомобила си, в плен на излязлата от коритото си Харманлийска.
 
„Метеорологичните условия бяха изключително трудни: гъста мъгла, минимум видимост - спомня си командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев. - Открихме хората. Намираха се в критична ситуация, а не можеха да получат помощ по суша. Евакуацията стана по въздух с помощта на лебедка." Действа се от голяма височина, около 60 метра, за да не се преобърне колата. „И най-малкото колебание от страна на пилота може да доведе до голям мах на въжето и рискът за вързания за него спасител да нарасне критично" - подчертава Златев. Двамата мъже, баща и син, са прибрани благополучно. Същия ден хеликоптерът на генерала участва в спасяването на друг човек в залятата помпена станция на Любимец. 
 
 

National Geographic - снимка 2 - брой 5 от 2013 г.

Текст: Дан Чарлс; снимки: Питър Есик
 
Ако не внимаваме, земеделието може да разруши планетата. Ето как можем да отгледаме цялата ни необходима храна с по-малко химикали.
N. Азот. Атомно число 7. Това е ключът към изобилието в нашия пренаселен и гладен свят.
Без този елемент механизмът на фотосинтезата не може да функционира - няма как да се образуват протеини и никое растение не може да израсте. Царевицата, пшеницата и оризът - бързорастящите култури, от които зависи оцеляването на човечеството - са сред най-големите гладници за азот. Всъщност имат нужда от повече, отколкото природата може да предложи.
 
Огромни заводи улавят инертния азот от атмосферата и го принуждават да сключи химичен съюз с водорода от природния газ и така да се получат реактивни съединения. Азотните торове - всяка година по света се използват над 100 млн. тона - подхранват изобилните реколти. Без тях човешката цивилизация не би съществувала в настоящия си вид. Просто почвите на планетата няма да могат да родят достатъчно храна, за да осигурят обичайното меню на всичките 7 млрд. души. Всъщност почти половината от азота в телата ни идва от някой завод за торове.
 
 

National Geographic - снимка 3 - брой 5 от 2013 г.

Текст: Хемптън Сайдс; снимки: Сергей Горшков
 
Руският резерват е рай за дивите животни, замръзнал в пространството и времето.
Гумената лодка „Зодиак" напредва през ситния мразовит дъжд, заобикаля големите буци лед и преодолява една по една силните вълни на Чукотско море, проправяйки си път към забулен в мъгла бряг. Макар и руският ни водач да твърди, че точно пред нас има голям остров, аз изпитвам съмнения. Тогава обаче мъглата се разнася и пред нас внезапно изникват неговите очертания, които се открояват рязко под острата арктическа светлина: 146-километрова ивица суша със златисти планини, обсипани с ярките цветя на тундрата. 
 
Джон Мюър - първият посетител на Врангел, публикувал негово описание, изпаднал във възторг при тази гледка през 1881 г. „Величествена пустош с непокътната свежест" - така нарекъл той мястото.
 
 

National Geographic - снимка 4 - брой 5 от 2013 г.

Текст: Иън Джонсън; снимки: Майкъл Ямашита
 
Огромният строителен проект свързва Северен и Южен Китай вече 1400 години. Ползва се до ден-днешен.
Баржите по Великия канал нямат напудрени имена, нито банални мъдрости, изписани на кърмата. Вместо това по бордовете им са отпечатани букви и цифри. Този несантиментален подход навежда на мисълта за нещо маловажно, но порещите Великия канал баржи вече 14 века свързват Китай в едно цяло, като пренасят зърно, войници и идеи между икономическите средища на юг и политическите столици на север.
 
Джу Сълей - или Стария Джу, както го наричат всички - запали двата дизелови двигателя на своята чисто нова баржа „Лу-Дзинин-Хуо 3307" край северния град Дзинин. Беше 4,30 ч сутринта и Стария Джу се надяваше да изпревари останалите екипажи. Само че когато погледнах към брега, забелязах, че дърветата вече не се движат. С изненада видях други баржи да ни задминават. В този момент радиостанцията се пробуди с пращене.
„Какви ги вършиш, Стари Джу? - през смях попита капитан на друга баржа. - Пропусна канала!"
 
Бяхме заседнали. Стария Джу присви ядно очи. Беше прекарал на сушата шест месеца, за да надзирава строежа на баржата, а сега в бързането беше подценил Великия канал с неговите коварни течения и ръкави, които се затлачват. Намусено посегна към микрофона и потърси съвет.
 
 

National Geographic - снимка 5 - брой 5 от 2013 г.

Текст: Роб Дън; снимки: Макс Агилера-Хелвег
 
Всички елементи в природата са открити отдавна. Днес, за да откриете нов елемент и да разширите пределите на материята, трябва първо да го създадете.
 
Миналата година на 22 октомври в главния офис на лабораторията на Юрий Оганесян в Дубна, северно от Москва, издрънчал звънец. Дванайсет ядрени физици седели пред затрупани с хартия бюра. В другия край на залата един циклотрон бомбардирал парче фолио с калциеви атоми със скорост 108 млн. км в час. Дрънченето на звънчето било сигнал, че се е родил нов атом. В този момент той бил единственият на Земята атом от елемент 117 - и един от едва 19-те, които изобщо са съществували някога. Другите също били получени в лабораторията - и всичките изчезнали бързо. За част от секундата се разпаднал и този.Още електронни списания

Още електронни списания
Информация за избраното списание

Информация за избраното списание
Информация за книгата:

Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2013
ISSN: 2013131265715
Поредица: National Geographic


Когато дебютира през октомври 1888 г., списание National Geographic  е строго научно издание, отразяващо интересите на малка група читатели, предимно учени. Между консервативните, скучни кафяви корици няма фотографии, а само тясно специализирани статии, дискутиращи теми като „Географските методи в геоложките проучвания", „Класификация на географски форми според произхода им" и „Голямата буря от  11-14 март 1888 г.".

Повече от век по-късно National Geographic, вече с жълта рамка на корицата, всеки месец разкрива света на географията в широкия му смисъл пред милиони абонати от цял свят. С помощта на изчерпателни и актуални статии, а също и с легендарни фотографии и карти списанието отразява и интерпретира динамичните световни промени, пречупени през призмата на личния опит.

Метаморфозата на списанието, започната от първия му главен редактор на пълно работно време - Гилбърт Х. Гроувнър, - е дооформена от десетилетия усъвършенстване и технологичен прогрес. Гроувнър, който заема поста през 1899 г. и остава на него 55 години, осъзнава, че ключът към увеличаването на членовете на Националното географско дружество е „да превърне списанието му от издание, пълно със скучни географски факти, в средство за разпространение на живата, пулсираща, вълнуваща истина за невероятния свят, в който живеем".

Едно от първите неща, които Гроувнър въвежда, е употребата на разказ в първо лице, както и разбираем, ясен стил. От 1910 г. нататък за списанието стават характерни нарастващият брой черно-бели и цветни фотографии, както и изключително правдоподобните илюстрации от щатни художници, а на корицата му се появява рамка от дъбови и лаврови листа, жълъди и полукълба, която остава неговата запазена марка през следващите шест десетилетия.

Гроувнър не само въвежда промени в списанието, но и се бори да запази онези негови аспекти, които счита за уникални. Той се противопоставя на ранните опити за промяна на името National Geographic, за преместването на редакцията му в Ню Йорк и за пускането му на пазара чрез абонамент и директни продажби.

„Комбинацията между членството в Дружеството и списанието ще привлича хората по-силно, отколкото абонаментът за списанието само по себе си", предсказва Гроувнър през 1900 г. И се оказва прав. Тиражът на списанието, както и броят на членовете на Националното географско дружество се увеличават от 1400 през 1899 г. до 74 000 през 1910 г., а през 1920 г. броят им вече достига 713 000.

През 20-те и 30-те години на XX в. читателите на National Geographic стават свидетели на редица новости в научните изследвания и цветната фотография. „Целият свят вече гледа как живеят останалите по света", пише журналистът от списанието Мейнард Оуен Уилямс през 1921 г., десет години преди рекордната му експедиция, при която прекосява Азия с мотор от Средиземно до Жълто море. През 30-те години на XX в. фотоапаратите Leica и фотографските ленти Kodachrome предоставят на списанието средство, което пренася далечните земи в домовете на читателите.

Под вдъхновеното редакторство на синa на Гроувнър - Мелвил Бел Гроувнър, който оглавява списанието от 1957 до 1967 г. - National Geographic отразява изблика на оптимизъм и идеализъм, характерни за 50-те и началото на 60-те години на миналия век. По-висококачествените ленти и преходът към нови печатни технологии спомагат за забележително по-живите цветове на фотографиите в изданието. Септемврийският брой от 1959 г. и цветната фотография на самолет от американската армия слагат началото на цветните корици на списанието.

През 60-те години космическите изследвания разкриват нови хоризонти пред читателите на National Geographic. Списанието издава и карти приложения, които за пръв път показват върховете и падините по океанското дъно така, сякаш водата е била източена. През същото десетилетие излиза първият изцяло цветен брой на списанието, започва и постепенното отстраняване на рамката от дъбови и лаврови листа от корицата, за да изпъкнат фотографиите. Броят на членовете на Националното географско дружество скача от 3 милиона през 1962 г. до 6,4 милиона през 1969 г.

През 70-те години ръководството на редакцията на списанието подлага на преразглеждане политиката, установена още в ранните му години: „Списанието публикува само материали с позитивен характер за която и да е държава или народ, всички неприятни или прекалено критични теми са нежелателни." Редакторът Гилбърт М. Гроувнър, внук на първия главен редактор на National Geographic, както и неговите наследници насърчават отразяването на спорни въпроси и проблеми като замърсяванията с химикали, ядрената енергетика, нелегалната търговия с животни и човешката еволюция.

Технологичният напредък през последните три десетилетия направи възможни различни нововъведения като например карта притурка, разкриваща уникален поглед върху Съединените американски щати с помощта на сателитни снимки, както и близки кадри от света на клетките и атомите, живота в дълбините на океана и чудесата на Космоса. National Geographic продължава да отразява системно темата за околната среда, особено с издаването на специалния брой, посветен на сладката вода, през 1993 г.

Днес излизащото вече повече от век списание, което се чете във всички страни по света, се издава на английски и на още 29 други езика, в това число японски, испански (за Испания и Латинска Америка), италиански, гръцки, иврит, френски, немски, полски, корейски, португалски (за Португалия и Бразилия), датски, шведски, норвежки, холандски, китайски (традиционна писмена система), фински, тайландски, турски, чешки, унгарски, румънски, руски, хърватски, индонезийски, български, словенски и сръбски.

През годините списание National Geographic е наложило стандарт за качество в журналистиката, фотографията и картографирането. През 2000 г. то спечели наградата National Magazine Award за цялостни постижения - най-престижната награда в бранша. През 2005 г. изданието спечели National Magazine Award за най-добър очерк, а през 2006 г. уебсайтът на National Geographic http://www.ngm.com/ спечели National Magazine Award за цялостни постижения онлайн.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: