Йога за всички - 7 брой/2014

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - 7 брой/2014

(4.13 от 8 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Преди няколко години Свами Ниранджанананда предложи станалата днес запазена марка на Бихарската школа йога хапче (капсула), подходящо за хора с интензивен начин на живот. Идеята му е общоприетите хапчета за стимулиране и поддържане на жизнения тонус да бъдат заменени с кратки и лесни йога практики през деня, които реалистично могат да се вместят сред многото задачи в динамичния ритъм на делника. Теменуга Стайкова описва подробно как да интегрираме йога в ежедневието си и да заживем йогийски начин на живот.

Четете още в брой 39:


- Последните мигове на Б.К.С. Айенгар, предадени от Кристос Павлу

Един от най-великите йога учители на нашето съвремие, Гуруджи, както беше наричан от своите ученици, напусна смъртното си тяло в 3:15 ч. на 20 август 2014 г. в деканската болница „Праяг“, град Пуне, Индия. Докато наблюдавах безжизненото му тяло да лежи на пода в неговия дом, той ми се видя висок като че правеше Супта тадасана, а същевременно бе съвършено отпуснат – като в перфектно изпълнена Шавасана. След няколко часа огънят бавно и необратимо започна да преобразява тялото му в пепел така, както неговото учение транс-формираше дуалността в единство, а егото – в пепел.

- Свами Анандананда: "Каквото и да се случва, помнете, че е за добро" - интервю на Десислава ел Хаким

Хората трудно приемат промените, защото са привързани към установени идеи и начин на живот, и им се иска да живеят в една застинала среда – по този начин получават усещане за сигурност. Потърсете сигурността вътре в себе си, а не навън. За това от полза ще ви бъдат практиките от йога – те ще ви разкрият заложения у вас потенциал, чрез който да се адаптирате и да разберете какво се случва около вас. Фокусирайте се върху положителната страна на промените и забравете за негативите. Оставете се на потока на живота и помнете, че всяка промяна е за добро.

- Туласи деви дарява със здраве и ни извисява духовно от Чандраканти Даси
Дървото туласи, наричано още свещен босилек, е ароматно растение от семейство Устноцветни, особено разпространено на индийския субконтинент. То намира широко приложение в аюрведа и е много популярно както в пределите на Индия, така и по целия свят. Освен това, от незапомнени времена то се използва да подпомогне духовния път.

- Въздушна йога с Людмил Дренски
При този вид практика тялото се разтяга по начин, който не натоварва ставите, а гръбначните прешлени се освобождават от натрупаното през деня напрежение. Общото между класическата и въздушната йога е постигането на гъвкавост и лекота в тялото – изключително важни качества по пътя на себереализацията, тъй като отразяват способността ни да се адаптираме към различни ситуации.

- Преодоляване на страха в йога практиките с Любомир Розенщайн
Основният страх в йога е, че ще разрушим себе си, като дадем израз на дълго потисканите емоции и прикривани напрежения. Особено в началото на практиката не си даваме сметка за този страх. Но той е изключително мощен и се корени в най-дълбокия и първичен инстинкт за самосъхранение. Процесът на освобождаване на енергията от подсъзнанието започва с асаните – по един много постепенен, бавен и мек начин.

- Прошката като лек с Анета Атанасова
Прошката е свързана с възможността да проявяваме съчувствие и разбиране, вместо да изразяваме недоволство и гняв. Психолозите смятат, че умението да се прощава е изключително важно за психичното благополучие и равновесие. Хората, които не умеят да прощават, често имат сериозни проблеми: Чувстват се неудовлетворени и нещастни, страдат от хранителни разстройства, злоупотребяват с алкохол, стават податливи на мисълта за самоубийство.

- От София до Ерзурум в обятията на гаснещото слънце с Марта Самалеа и Борис Кънев

По залез оставяме София зад гърба си. В тих и хладен облачен ден, носещ обещание за все още далечната зима, незабележимо изкачваме стълбите на последната метростанция. Току-що сме заменили мъничкия ни и уютен апартамент на улица „13 Март“ за мъглява мечта, настанила се в съзнанието ни преди около 3 години. Студеният ранно-есенен дъжд мие първите несигурни стъпки на едно приключение без крайна дата, водещо на Изток. Планът ни е да съединим 
България с Индия по земя 
или море, запълвайки с 
многоцветна действителност картата на Азия и рисувайки криволичещ маршрут 
по пътищата й.

- ИНициация в баланса с Жоро Христов

Ин йога ни дава възможност да натиснем „стоп“ и да се върнем към тялото си. Тук сме отново у дома си, с целия си багаж – осъзнали, че това са само физически усещания. Ин йога буквално „смекчава“ – разтяга глезени, коленни връзки, сковани рамене, отваря сърцето и развива търпение. Тя работи не с мускулите, а със съединителната тъкан – сухожилия, фасции, както и със ставите и костите.

- Прах от нозете с Елена Щерева и Николай Янков

Сигурно се чудиш как тъй съм беден, а имам такива скъпи обувки. Виж ги добре! Хубави туристически обувки, нали? Bata sports. Да ти призная, нищо не би било същото, ако не бяха ей тия оранжеви обувки! Намерих ги захвърлени на улицата преди три години и от тогава животът ми се промени. Още не са мръднали, съвсем като нови са, единственият им кусур е, че скърцат. И като скърцат, все едно крякат. Ама едно особено крякане. Както кряка жаба, преди да я разпльокаш на паважа. Не че съм разпльоквал някога жаба, но имам чувството, че би звучало досущ като моите Bata.

- Вътрешният аспект на нашия живот с Галина Тошева

Впечатления и размисли, породени от семинара „Подготовка и въведение в крия йога“ със Свами Анандананда Сарасвати - юли, 2014 г., София

- Нашата рождена звезда или какво е накшатра според ведическата астрология с Росица Димитрова

Във ведическата астрология джьотиш съществува допълнително фино деление на видимата част на небето (еклипитиката) на 27 части – това са лунните позиции, наречени накшатри, или рождени съзвездия. Известни са още и като лунни спирки. Те се споменават в древните ведически текстове на Атхарваведа и Яджурведа, а Калапракашика е класически древен текст, който формира основата на изучаването на лунните позиции.

- Мазнините в храната с Vita Rama

Консумирането на голямо количество храни със сложни структури на мазнините, белтъчините и въглехидратите (месни и млечни продукти, зърнени храни и ядки) предизвиква повишаване на киселинността в организма. Това води до възпалителни процеси и преждевременна смърт на клетките. Всички необходими за организма мазнини всъщност могат да бъдат набавени чрез пресни зеленчуци, плодове и семена.

- ЙОГА У ДОМА: Практика за тонус и бодър дух през есента с Мими Петкова

Подбраните асани оказват балансиращо въздействие върху тялото и ума. Всекидневното им изпълнение ни осигурява жизнен тонус и помага да запазим вътрешното си равновесие при прехода от динамичното лято към спокойната есен.

 Още електронни списания

Още електронни списания
Информация за избраното списание

Информация за избраното списание
Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2014
ISSN: 977131431901009
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: