Йога за всички - брой 8/2016

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - брой 8/2016

(3.83 от 12 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Зачеването обединява в перфектен синтез мъжката и женската енергия, двата принципа на Вселената в едно начало – новото човешко същество. Колкото по-съзнателно встъпват двамата партньори в този акт на съзидание, толкова по-съвършено и прекрасно е тяхното творение. Защо при тази съзидателна и свещена възможност една на всеки шест двойки е с диагноза „безплодие“? Даниела Събева разглежда факторите, които се отразяват на репродуктивните ни възможности.

Четете още в броя:

3 начина да живеем с по-малко стрес – Любомир Розенщайн
Преживяването на стрес е сигнал за провалено приспособяване към изменящите се външни условия, както и вътрешно указание, че трябва съзнателно да променим нещо. Колкото по-дълго време заглушаваме това преживяване със сляпото убеждение, че всичко ще продължи безкрайно по инерция точно както е било, толкова по-дълбока и разтърсваща ще бъде кризата, която ще последва от нашето бездействие.

Йога за преодоляване на зависимости – Найлин Нуньес
Йога ни помага да задържим вниманието си в настоящето, тъй като умът става свидетел на физическата или дихателната активност. А когато е налице пълно осъзнаване и присъствие в момента, зависимост не съществува. И обратно – зависимостта възпрепятства осъзнаването. Култивирането на едното намалява пространството на другото.
Когато сме тук и сега, усещаме, че притежаваме контрол и започваме да си даваме сметка, че сме способни да извършим промени вътре в себе си.

Интервю с Калин Алайна Кели
"Основно значение при тай масажа имат енергийните меридиани, наречени сен. Те наподобяват реки, в които енергията често е блокирана или дори изтича от определени места в енергийната система. Дисбалансите са свързани не само с проблеми във физическото тяло, но също така и с емоциите, връзката ни с другите хора, предците, нашето истинско Аз."

Съвети от аюрведа за мъжко здраве – д-р В.Р. Вивекананд
Индийската лечебна система аюрведа има какво да предложи по отношение на профилактиката и лечението на заболяванията при мъжете. Една от предпоставките за влошеното им здравословно състояние е, че те са склонни да търсят помощ, когато вече е късно. Повечето от мъжете смятат профилактичните прегледи за излишни и са убедени, че щом изпълняват задълженията си, значи са здрави. Това нехайство обаче може да предизвика едновременната поява на няколко заболявания на по-късен етап.

Етерични масла за силна имунна система – Маги Кърлет
Етеричните масла притежават мощни антивирусни, антибактериални и антисептични свойства и имат уникалната способност да подпомагат и укрепват имунната система. Фактът, че са мастноразтворими, им позволява да преминат през клетъчната мембрана, като по този начин активно съдействат на тялото да преодолее действието на болестотворните микроорганизми.

Моята история: Човек сам поставя границите си – Милена Петрова
Човек сам сам взима решения за това как да се чувства и на какви емоции да е подвластен. Аз избрах да бъда жизнена, щастлива, енергична, развиваща се, да живея пълноценно и осъзнато и да очаквам най-доброто във всеки миг от живота си. Независимо от диагнозата.

Арт медитация – Елица Великова
Артистичните терапевтични практики са начин да дадем ход на чувствата си, да се отпуснем, да се позабавляваме и да опознаем себе си. Една от тях е „Свещени ритуали за душата”. Тя включва арт терапия и медитация и така комбинира ползите и от двете. Чрез йога асани и медитация се създават условия за състояние на съзерцание, което естествено прелива в ангажиране с определен творчески проект – рисуване, скулптура, поезия, колажи, икебана, танц.

Аутизмът – Анета Атанасова
Макар че има описани отделни случаи на възстановяване, на този етап не съществува научно лечение за аутизма. Въпреки значителния напредък на науката в тази област, липсва яснота и във връзка с причините и произхода на това състояние. Налични са данни за значимостта на взаимодействието между гените и средата, като влиянията на средата се отчитат още на вътреутробно ниво и повлияват физиологията на мозъчните функции.

Бойното поле вътре в нас – Нимай Дас
Нашият свят е като мираж в пустиня, а идентичностите ни са взети назаем образи. Истинската ни същност е някъде отвъд тези граници и общата ни съдба е един ден всички да стигнем там. Дотогава обаче сме обречени да воюваме. Нерядко с приятели, роднини, съседи и сънародници. Но най-важна следва да бъде битката вътре в нас – стремежът да достигнем до истинската си самоличност.

Пътешествия: Манастирът Копан – Елена Михайлова
Посрещат ме монаси, облечени в тъмночервени дрехи – усмихнати, ведри, спокойни. Настаняват ме в стая с четири легла. Предвид мрачното и леко дъждовно време, решавам да спя до края на деня. Привечер ме разбуждат мантрите, които монасите напяват. Акапелното изпълнение продължава около час и половина. Затварям отново очи, отпускам се и позволявам чувството на покой, сигурност и хармония да навлезе в мен и да обгърне тялото и ума ми.

За селата в черно и бяло – Гергана Даскалова
За каруците, които отдавна не пеят, но все още имат какво да ни кажат. За покривите, които някога ще ремонтираш. За местата, където всичко е „с чалъм“. Oтключването на вратата е елегантна комбинация от повдигане нагоре, бутане надясно, завъртане на ключа под определен ъгъл и произволно дърпане във всички посоки, понеже вече ситуацията не ви се струва толкова очарователна.

Жива храна: Тиквен пай – Мирослава Маринова
Аюрведа определя тиквата като плод със заземяваща енергия, със сладък и малко горчив вкус и леко охлаждащо действие. Тя е отлична храна за есенно-зимния сезон, тъй като със сочността и сладостта си балансира вата доша, особено в съчетание със затоплящи подправки като канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче.

Рефлексология при хрема и синузит – д-р Димитре Младенов
Неразположения като настинка и грип най-често ще разпознаем по течащия или запушен нос. Възможно е с годините този безобиден на пръв поглед симптом да се хронифицира в синузит и да повлияе на общото ни усещане за света и качеството на живот. С методите на рефлексологията може да променим това!

Асана на месеца: Падахастасана – Мими Петкова
Пада на санскрит означава „ходило”, а хаста – „ръка”, т.е. Щъркел е поза, в която използваме крайниците. При нейния отпускащ вариант позволяваме на ръцете да висят така, че да освободим напрежението в горната част на тялото, като същевременно стягаме мускулите на краката.

ЙОГА У ДОМА: Практика за премахване на енергийни блокажи – Александра Вукашинович
Всяко напрежение в ежедневието предизвиква енергийни блокажи, физически дискомфорт и схващания. Умът въздейства осезаемо върху тялото и то реагира на напрегнатия делник. Но йога ползва и обратната връзка, за да успокои, отпусне и укрепи ума чрез тялото. Тази последователност от асани подобрява протичането на енергията в тялото и премахва образувалите се вследствие на прекомерен стрес нервно-мускулните възли.

 Още електронни списания

Още електронни списания
Информация за избраното списание

Информация за избраното списание
Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2016
ISSN: 20169771314319010408
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: