Йога за всички - брой 6/2015

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - брой 6/2015

(4.00 от 17 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Като всяка жива идея йога претърпява множество етапи на развитие, докато достигне до нас в своя настоящ облик. На фона на динамичното й развитие през последните години, неизбежното й нагаждане и премоделиране за човека от XXI век, Елена Щерева и Николай Янков отправят поглед назад към нейните корени.

Четете още в брой 48:

- Първо честване на Международния ден на йога
В деня на лятното слънцестоене, 21 юни 2015 г., над 170 държави за първи път отбелязаха Международния ден на йога, обявен от ООН. България също бе част от тази проява. В девет града се проведоха практики, лекции, демонстрации. Инициатор на празненствата бе Посолството на Република
Индия у нас.

- Отдели време за мечти с Милена
Позволи на мечтаенето да се превърне в твоя ежедневна практика. Не защото преследваш конкретна цел, а защото ти е приятно и по този начин си припомняш кой всъщност си. Просто позволи на ума си да се рее свободно, да рисува картини от твоето бъдеще, да предприема дръзки проекти, които в реалността не би си позволил, ограничаван от здравия разум.

- Стратегии за освобождаване от стреса с Анастасия Манлихер
Тренингът за себеотпускане е една от основните стратегии за справяне със стреса. Ако се допълни с ароматерапия и подходяща релаксираща музика, се постига по-бързо и пълноценно въздействие. На наше разположение са и позитивните утвърждения, правилното дишане, смехът и връзката с природата.

- Как да насърчим децата да практикуват йога с Елица Иванова
Ако сте направили йога част от живота си, вероятно желаете да предадете всичко полезно, което знаете от нея, и на вашите деца. Но как да накарате тези малки човечета да спрат да се движат и да се ангажират с изпълнението на Гледащо надолу куче например и няколко дълбоки вдишвания?

- Интервю със Сесил Рубо
Йога практиката е врата към нов свят. Започваме да разбираме по-добре тялото си, да го правим по-силно и да го лекуваме. Йога ни помага да осъзнаем своите емоции и начина, по който умът контролира и определя действията ни. С течение на времето и със задълбочаване на практиката например виждаме как храната влияе на тялото ни, на емоциите и ума и сякаш от само себе си започваме да се храним по-здравословно.

- Йога за православни с Краси Проданов
Струва ми се редно да се запитаме какво е йога за православния. Краде ли тя от него вярата му или религията? Но ако я краде, значи досега е бил неискрен в отношенията си с Бога. Ако пък надгражда, значи ли, че е истински християнин? Сложни въпроси. Подобно на този дали ближният ни е ближен, щом мисли различно...

- Холотропно дишане с Николина Христова
От векове е позната лечебната сила на дъха, представляващ важна връзка между материалния свят, човешкото тяло и психиката. Холотропното дишане се свързва с трансперсоналната психология,  т.е. отвъд личността: това, което е човек извън границите на егото. Това е невербален, несугестивен метод, позволяващ пряко изразяване на емоциите и усещанията в тялото, провокиращ осъзнаването чрез личния опит.

- Аюрведа за здрави бъбреци с Чандраканти Даси
Бъбреците са питта орган и могат да бъдат увредени при дисбаланс на тази доша. Желателно е да се вземат профилактични мерки, а не да се чакат сериозни симптоми като необичайно оцветяване на урината и появата на болка. Ранната диагностика, която аюрведа предлага, може да предотврати и подпомогне лечението на бъбречните заболявания още в първите стадии на развитие.

- Ароматна ин йога за укрепване на бъбреците с Евгения Балдина
Елементът на втора чакра е водата. Свадхищхана управлява пикочния мехур, бъбреците, лимфата, яйчниците, тестисите и кръста. Тя има отношение към проблемите с обмяната на веществата и отговаря за бъбреците. Всеки наш страх се складира именно в тях. Целта на практика е да ги активира с конкретни асани. Етеричните масла, които са подходящи за неутрализиране на страха, са: ветивер, портокал, лавандула, кедър.

- Връзката между планетите и седемте чакри с Росица Димитрова
Има изградена стройна логична система, която свързва седемте чакри с планетите и зодиакалните знаци. Тук разглеждаме основната и най-често срещана в текстовете по джьотиш система, към която се придържат утвърдени ведически астролози. Тя е базирана на конкретни приципи и зависимости, определящи връзките на планетите със знаците на зодиaка.

- Магията на Мексико с Даниела Събева
Отправяме се към Мексико в един ясен зимен ден в началото на 2015 г. Групата ни е голяма – 26 човека, и това, което ни обединява, е, че за пътуването ни е събрал вътрешният ни глас. Една година по-рано, докато обикалях тези пъстри и богати на история земи, в мен се зароди усещане, което постепенно прерасна в убедеждение, че трябва да се върна тук отново, но не сама, а с група от радостни и озарени сърца. Тогава все още не знаех защо трябва да направя това. В мен дори имаше сериозно съпротивление, защото бях свикнала да се отправям на духовните си пътешествия сама, да определям маршрутите и темповете си спрямо себе си... 

- Тъмната страна на кафето с Александра Лободова
Кафето е най-общоприетият наркотик в света. Ежедневно се изпиват над
1 милиард чаши кафе и това се приема за напълно нормално. Феновете на кофеина се успокояват с не съвсем доказани ползи, които напитката може да им донесе. Любопитни обаче са вредите, които кафето нанася на организма ни, не само на физическо, но и на емоционално ниво

- ЙОГА У ДОМА: Да празнуваме детето в нас с Мила Маркова
Практиката има за цел да възстанови връзката с нас самите, с нашето вътрешно дете, да събуди и раздвижи енергията в тялото. Построена е така, че повтаря развитието на малкото дете – започва се от легнало по гръб положение, преминава се през обръщане по корем, сядане и пълзене, докато най-накрая се изправяме на два крака и се развихряме в новооткрития свят.Още електронни списания

Още електронни списания
Информация за избраното списание

Информация за избраното списание
Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2015
ISSN: 2015977131431901040607
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: