Йога за всички - брой 4/2016

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - брой 4/2016

(4.17 от 6 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Йога има специфичен начин за описване на степента на развитие на човека, както и на цялата материя – а именно чрез трите гуни. В най-широк смисъл това са качествата на цялата проявена Вселена. Д-р Риши Вивекананда разяснява на достъпен език в майското издание, че те се отнасят до всички аспекти на природата, в това число и човешкия ум. Когато в определен момент у нас преобладава качеството саттва, то ни привлича към чистотата, щастието и знанието. Когато е по-активен раджас, той предизвиква страстен стремеж за задоволяване на желанията ни за сетивни удоволствия. А когато сме под въздействието на тамас, който произлиза от невежеството, сме склонни към небрежност (например към нуждите на другите), мързел и сънливост.

Четете още в брой 56:

Хранене според трите доши с Чандраканти Даси
Основополагащ за равновесието между трите доши е начинът на хранене. Всяка храна, попаднала в организма ни, влияе по определен начин в зависимост от преобладаващата доша и може да предизвика положителен или отрицателен ефект върху общото състояние.

Чисто и просто с Красимир Проданов
Колкото по-простичък начин на живот изберем, толкова повече чистотата става част от нас. С нейна помощ избистряме преценката си за случващото се в живота. Често мъдреците свързват чистотата с решителността да предприемем стъпка в дадена посока.

Интервю с Олга Звонцова
"С Айенгар йога се запознах през 1999 г. чрез моите приятели от пътуването до Алтай, които вече посещаваха такива часове. В началото за мен беше твърде непривично да се обръща толкова внимание на точността на изпълнение на позите и движенията. По-късно разбрах, че именно това допринася за симетрията, хармоничното разположение на тялото, здравето, силата и издръжливостта."

Tерапевтичното летене или как да пуснем контрола с Деви
Терапевтичното летене е блаженият аспект на акро йога. Това е практика, при която има обмен между базата, която е активна, и летеца, който е пасивен. Своеобразен танц на даване и получаване, който създава условия за дълбока и изцелителна трансформация.

Тялото - инструмент или затвор с Любомир Розенщайн

Основната задача на йога е да превърне психиката в ефективен механизъм, който да регулира материалните дейности така, че тялото в най-голяма степен да може да осъществява висшата си задача. В йога наричаме този процес фокусиране на съзнанието, а на един по-следващ етап – просветление.

- Множествени синхроничности с Нимай Дас
Кулминацията дойде, когато започнах да възприемам музиката повече в образи отколкото в звуци. Навярно ми бе повлиял и фактът, че концертът бе в музей на изобразителното изкуство, или пък мисълта се появи от изживяването на мелодията като образ. Ето още една синхроничност!

Австралия - толкова близка и така далечна с Милена Голева
Сидни е град, в който се улавя едновременно влиянието на Америка и Англия.Необикновена амалгама от усещания, които ме препращат ту към типичните американски градове, ту към лондонските улици. Тук съжителстват повече от 80 националности.

Аюрведична аптека: Шатавари с Росица Димитрова
Жените в Индия използват шатавари за балансиране на хормоните и за коригиране на менструални проблеми по време на фертилните си години. Родителите често дават растението на младите момичета, когато достигнат пубертет, тъй като то действа превантивно срещу хормонален дисбаланс и нередовна менструация.

Пролетно прочистване с моринга с Мирослава Маринова
Пролетта се асоциира със зеления цвят, носещ силата на възобновяването. В цветовите терапии го наричат „мастър цвят”, понеже може да коригира дисбаланси от различно естество. Древните култури са лекували с него белите дробове, тъй като зелените растения се смятат за дробовете на планетата.

Раздялата - изкуството да бъдем себе си с Николина Ангелова
Животът започва с раздяла. Още преди да се родим, се отделяме от Вселената, за да се появим в материалната си форма с раждането. С прекъсване на пъпната връв преживяваме първата си истинска физическа и емоционална раздяла. И заживяваме като самостоятелна единица, част от цялото.

Приложение на су джок терапия със семена с Елена Михайлова
Един от методите в су джок представялва залепване на едно или някоко семена в определени точки или области. Притискайки и масажирайки семената, ние генерираме и изпращаме импулси към съответните органи и ако там има енергиен блокаж, благодарение на това косвено стимулиране равновесието постепенно бива възстановено.

Първите три месеца от бременността с Благовеста Терзийска

Когато двете чертички са налице и са желан резултат, бъдещата майка трябва да помисли за много неща. Kогато изживяването е напълно ново и различно от всичко, което й се е случвало до момента, това може да доведе до излишно напрежение.

ЙОГА У ДОМА: Практика при наднормено тегло с Миряна Иванова

Практиката има за цел да подсили тялото, да го разтегне и огъвкави, като основното натоварване е насочено към тези части, където са натрупани излишните килограми. Най-често това са талията, ханшът и бедрата.Още електронни списания

Още електронни списания
Информация за избраното списание

Информация за избраното списание
Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2016
ISSN: 20169771314319010404
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: