Йога за всички - брой 3/2015

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - брой 3/2015

(4.17 от 6 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Днес не се обръща достатъчно внимание на концентрацията в заниманията по йога и асаните са само гимнастика на физическото тяло. Не че в това има нещо лошо, но така пропускаме шанса да работим целенасочено над енергийното и психическото тяло, което би въздигнало практиката ни на съвсем друго ниво. Например бихме могли да оползотворим голяма част от латентния потенциал на ума, както и да насочим енергията, която създаваме чрез асаните, към самоусъвършенстване и еволюционно развитие. Тина ни представя три техники от йога, с който да подобрим своята йога практика.

Четете още в броя:

Пролетта е сезонът за пречистване на тялото от токсини
Вследствие на заседналия начин на живот в организма на всеки човек се натрупва ама – токсична лепкава субстанция, която е предпоставка за повечето заболявания. Детоксикиращите терапии пурвакарама и панчакарма пречистват тялото от натрупаните отрови и помагат на здравия да запази своето здраве, а на болния – да го възвърне. Аюрведичното лечение, както и методите пурвакарма и панчакарма, могат да се съчетаят с традиционната медицина. При по-тежки заболявания се препоръчва следване на лекарските препоръки след приключване на терапията.

Музиката - вълшебство за настроение с Милена
Музиката е пряк път към нашето настроение, към начина, по който се чувстваме. Нейната вибрация ни въздейства, независимо дали я слушаме съзнателно или не. Има музика, която вдъхновява, кара те да се чувстваш оптимистичен, енергичен и да обичаш едва ли не целия свят.

Работа с емоциите в Анахата чакра с Любомир Розенщайн
Техниките от йога и тантра за работа с емоциите се прилагат в хридаяакаша – пространството на сърцето, онази част от вътрешния космос, която е във владение на Анахата чакра. Тя притежава огромна трасформираща сила и може да преобрази блокираната прана в енергия, която възстановява и лекува. В пространството на сърцето е възможно да претворим всяка емоция – дори и най-гневната, най-негативната и най-агресивнита – в преживяване на приемане, светлина и любов. Силата на енергията остава, но нейната посока и заряд се променят напълно. 

Интервю с д-р Станчо Станев, един от пионерите на йога у нас
"Изпълнявайки дадено телесно положение, ние изцяло трябва да присъстваме при себе си, да осъзнаваме ясно положението на тялото си в пространството, така че в момента на изпълнение да има пълно съответствие между позата и насочеността на съзнанието и волята. Позата първо трябва да се направи в съзнанието, вниманието да се съсредоточи върху представата за нашето тяло и чак тогава да пристъпим към техниката."

Преподавател по йога - професия или призвание с Мокша
С течение на времето йога преминава от сферата на духовното в сферата на услугите. Постепенно учениците стават клиенти. Ако допреди време учителят избирал ученика, то вече ученикът-клиент избира учителя-преподавател. Малка част от хората се раждат с призванието да се движат по духовния път. Повечето правят съзнателен избор да станат йога преподаватели, заменяйки една професия с друга.

Препоръки за успешна практика у дома с Юлия Савова
Времето, с което разполагате, ще определи броя асани, които да включите. Ако се вслушате в тялото си, то ще подскаже от какво има нужда в конкретния ден: дали от повече разтягане – ако сте били в предимно статично положение напоследък, или повече отпускане и релаксация между позите, ако сте се преуморили. Винаги изхождайте от личните си нужди, а не само от това, което сте прочели или чули, че е добре да се прави.

Свободата да не си зависим с Моника Василева
Винаги съм твърдяла, че пуша, защото това ми носи удоволствие. Да започнеш новия ден с чаша кафе и цигара, да го изпратиш на чаша вино и цигара – такива бяха моите малки радости. Отказването от цигарите се оказа не просто началото на нов етап в моя живот, но и възможност да открия големите удоволствия на деня.

Аюрведични билки при диабет с Чандраканти Даси
В зависимост от индивидуалната конституция и общото здравословно състояние аюрведа предлага различни комбинации от билки за контролиране на заболяването. Към основните препарати могат да бъдат добавени растения с регулиращи и видоизменящи функции например слабителни или билки с антибиотично действие. По този начин аюрведа предлага индивидуален подход и начин на лечение.

Чудото су джок с Елена Михайлова

Су джок терапията е създадена от корейския проф. Пак Же Ву през 1987 г. Той я обособява в две основни направления – физични терапии (базова, мини- и микросистема на съответствие) и метафизични терапии (система на съответствие на биологичните меридиани). Терапията е с висока ефективност и много бърз обезболяващ ефект. Прилага се чрез специален масажен пръстен, гривна или спирала. За по-дълбоко лечение се ползва мокса (загряване на точките), семена, магнити или иглотерапия.

Нов поглед към зелената идея с Георги Христов
Екологични градски пирамиди в Азия, зелени зони в Европа, екокодове за сгради в Калифорния, алтернативни горива за автомобили, информационни кампании за промените в климата, енергия от водорасли и какви ли не още други "зелени изгъзици" – всичко това се появи през последните години. Според годишните доклади на Световната организация World Watch въпреки всички кампании и усилията на неправителствени организации, въпреки ограниченото използване на найлонови пликчета и пластмасови бутилки, положението с отпадъците е чудовищно.

Пещерите Бату с Катерина Коцева
Едно от свещените места за хиндуистите в Малайзия са пещерите Бату до столицата Куала Лумпур. Мястото е туристическа атракция, поклонническа светиня, а самите пещери са природен феномен и ежедневно привличат огромни тълпи. Това изостря апетита на колониите макаци, които са откровена заплаха за разсеяните посетители – крадат всичко, коeто шуми и блести, и не се свенят да хапят, ако някой реши да оспори завоеванията им.

Екадаши - дни за пречистване и израстване с Vita Rama
На санскрит думата екадаши означава "единадесет" и с нея според лунния календар се обозначават дните, които са особено благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. Всеки месец се дели на тъмна и светла половина и съответно екадаши се случва 24 пъти в годината – преди новолуние и пълнолуние. В тези специални дни се препоръчва пълното или частично въздържание от храна, което освен че пречиства организма на физическо ниво, оказва положително влияние върху психиката, дисциплината и характера на човека.

Характеристики на жълтата аура и анализ на чакрите с Диляна Велчева
Жълтото е енергийно най-силният цвят. Това е цветът на Слънцето и е индикатор, че човек генерира собствена енергия. Хората с основен жълт цвят са весели, оптимистични и много активни. Те са природно интелигентни, изпълнителни, ценят свободното си време и знаят как да се забавляват. Да имаш приятел с жълта аура е истинско щастие, тъй като той ще те зареди с енергия.

Жива храна: Хляб с целина с Рокси Бжостек
Домашният хляб носи здраве за тялото, уют за душата и топлина в семейството.

Йога у дома: Практика за стимулиране на елемента Вода с Александра Вукашинович
Когато водният елемент е балансиран, ние имаме позитивно отношение към живота. Практиката за елемента Вода ни позволява да видим красотата на движението, част от потока на хармонията на живота.


 Още електронни списания

Още електронни списания
Информация за избраното списание

Информация за избраното списание
Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2015
ISSN: 20149771314319010403
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: