Платонизмът на Ориген

Платонизмът на Ориген

Автор: Иво Ангелов
(4.50 от 2 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

Проблемът за платонизма на Ориген е многопластов и се свързва с приемствеността и развитието на елинската философия в мултикултурната среда на Александрия. Тук са на лице и влияния на юдейската философия и гностицизма, които определят някои специфични черти на Оригеновото учение. 

На първо място това са задачите, свързани с дефинирането на понятието за платонизъм, с което борави Ориген в съгласие с Александрийската традиция. На второ място, посочваме параметрите на влиянията, които Ориген наследява и пренася от предшествениците си. На трето място ще фокусираме вниманието си върху проблемите свързани с нетипичните екзегетически релации, които той предлага, като връзка между елинската философия и Старозаветната традиция. 

За да проследим обхвата на тези влияния, следва да въведем едно разширително дефиниране на понятието „платонизъм”, с което ще работим. Чрез това ще поставим акцента на изследването върху един специфичен прочит на Ориген и концептите, които той използва в своите текстовете. 

Повечето от съвременните изследвания се фокусират върху общо-теоретическите връзки между ученията на Филон Александрийски и апологетите. Нашата задача при разглеждането на елинизирания юдаизъм на Филон ще бъде не просто да следваме логиката на развитие на тенденциите в неговото наследство – а да посочим общите места между платонизма и християнството при боравенето с понятия и символи. 

В този смисъл, тенденцията за субординация на началата продължава в две насоки – юдео-питагорейска (където попадат Юстин, Филон и Нумений) и християнско-платоническа (към която се числят Климент Александрийски и Ориген). 

В подкрепа на това разделение посочваме екзагетическите методи от Филонов тип – ка вахомер и гезера шава, там могат да се различат и девет етапа на разгръщане при аналогиите на тълкуване. Така става разбираемо колебанието на Филон между текста на кн. Битие 27:20 и Федър 76D7 E4, както предлагат Дилън и Уинстън. 

Ще акцентираме и върху основните опорни точки на Филоновата теория, които разкриват местата на успоредяване. С това на един следващ етап ще можем да предложим допълнителна аргументация за връзката между Ориген и християнския платонизъм. Системата на Климент Александрийски доразвива тези принципи в екзегетиката.Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Автор: Иво Ангелов
Категория: Публицистика
Година: 2021
ISBN: 9786199179505

Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: