Антарктика

-68%
е-книга - Антарктика

Антарктика

(5.00 от 5 гласа)











е-книга

7.00 лв. | Стара цена: 22.00 лв.

Спестявате: 15.00 лв. (-68%)

  • Формат: ePub
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

Печатна книга

25.00 лв. | Стара цена: 40.00 лв.

Спестявате: 15.00 лв. (-38%)

  • Наличност: да
  • Безплатна доставка за поръчка над 39.90 лв.
  • Доставка 3.99 лв. за поръчка над 9.99 лв.
  • За поръчка до 9.99 лв. доставка 3.99 лв.

Книгата предлага няколко нетрадиционни, взаимно допълващи се погледа към Антарктида.  Традиционните обикновено са чисто научни – един на климатолога, друг на географа, на еколога, биолога, геолога, глациолога и т.н., като силно присъствие имат историческите дисциплини, занимаващи се с новата история на географските открития.  Други възможни частни гледни точки предлага документалистиката – това са мемоари и свидетелства на хора, посетили Антарктида в едно или друго качество, от учения до журналиста и туриста.

Особеното на тази книга е, че дори когато се докосва до познати теми, тя ни казва нещо ново и го показва от неочакван ъгъл.  Оригиналното гледище или пък комбинацията от гледища са възможни само ако авторът цели да осмисли Антарктида и нейното място на картата не просто като седми континент и най-голямо бяло петно върху земното кълбо, а като уникална база данни и своеобразна машина на времето, помагаща ни да проникнем в миналото на Земята и в бъдещето на човечеството. 

Книгата представя Антарктида като поле на сътрудничество между нациите.  Няма по-глобализиран континент в един глобализиран свят, с всички проекции на геополитиката, геоикономиката и геоекологията; континент, в историята на чието откриване, опознаване и усвояване все още има забравени герои, сред които ще срещнем и учени, и военни, и прости морски труженици, тюленоловци, китоловци и риболовци.  Антарктида също има своя Христофор Колумб, но като събирателна личност, като пъстра тълпа от хора с различна националност, някои от които несправедливо забравени.

Виж цялата анотация »

Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр




Информация за избраната книга

Информация за избраната книга





Да опознаеш далечната „Антарктика“ - представяне на книгата в "Аз чета"

Нетрадиционен поглед към Антарктида - представяне на книгата в "NasamNatam.com"

Антарктика – една книга с различен поглед - представяне на книгата в "Peika.bg"


За автора

За автора






Книгата предлага няколко нетрадиционни, взаимно допълващи се погледа към Антарктида.  Традиционните обикновено са чисто научни – един на климатолога, друг на географа, на еколога, биолога, геолога, глациолога и т.н., като силно присъствие имат историческите дисциплини, занимаващи се с новата история на географските открития.  Други възможни частни гледни точки предлага документалистиката – това са мемоари и свидетелства на хора, посетили Антарктида в едно или друго качество, от учения до журналиста и туриста.

Особеното на тази книга е, че дори когато се докосва до познати теми, тя ни казва нещо ново и го показва от неочакван ъгъл.  Оригиналното гледище или пък комбинацията от гледища са възможни само ако авторът цели да осмисли Антарктида и нейното място на картата не просто като седми континент и най-голямо бяло петно върху земното кълбо, а като уникална база данни и своеобразна машина на времето, помагаща ни да проникнем в миналото на Земята и в бъдещето на човечеството.  Книгата представя Антарктида като поле на сътрудничество между нациите.  Няма по-глобализиран континент в един глобализиран свят, с всички проекции на геополитиката, геоикономиката и геоекологията; континент, в историята на чието откриване, опознаване и усвояване все още има забравени герои, сред които ще срещнем и учени, и военни, и прости морски труженици, тюленоловци, китоловци и риболовци.  Антарктида също има своя Христофор Колумб, но като събирателна личност, като пъстра тълпа от хора с различна националност, някои от които несправедливо забравени.

Особеност на погледа на авторите е, че те притежават както систематичния подход на учения, така и емоционалната ангажираност на хора, които са отворили място за Антарктида в своята биография и жизнен свят.  Затова партитурата на разказа е уникална комбинация от информативност, интелектуални обобщения и прогнози, както и лични свидетелства от първа ръка.

Допълнителен цвят на изданието създава богатият снимков и картографски материал, който прави читателя съпричастен и в някакъв смисъл присъстващ в многообразния свят на Антарктида.
За онези читатели, които искат да узнаят повече за Ледения континент, допълнителна ценност на изданието е богатата библиография, като повечето от цитираните издания са достъпни онлайн.

За българските читатели сигурно ще представляват интерес страниците, описващи българските следи върху Белия континент – българската база и нейните обитатели.  Може би сърцето на мнозина ще трепне, когато открие върху картата проучените за пръв път и назовани с български имена кътчета на Антарктида.  Тези следи са доказателство за откривателския дух и националното самочувствие на българина.
Книгата безспорно е една покана за пътешествие, но и за размисъл за бъдещето на света, както и за нашата съпричастност към това бъдеще.
 

За Антарктида знаят всички, но това е континентът, който не пълни с ежедневни новини телевизионните екрани, вестниците и интернета.  В сравнение с останалия свят, който ври и кипи, в Антарктида като че ли всичко е спокойно.  Затова и тя практически отсъства от всекидневния информационен свят на съвременния българин, американец, германец или японец.  Книгата е опит да се компенсира това мълчание за Белия континент.  А той може би има да ни каже нещо много важно за самите нас?  Дали това не са някои предупреждения заедно с посланието Антарктида да бъде съхранена като поле за глобално сътрудничество, а не за егоистични национални амбиции?  Нека чуем гласа на Ледения континент!


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: