Мирна - брой 1

Още от поредицата Мирна

Мирна - брой 1

(4.33 от 3 гласа)











е-списание

2.40 лв.

  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Темата на броя: Християнското семейство

Това списание се роди от желанието група млади хора да започнат диалог за мястото на Православието в съвременното общество. Зададохме си въпросите: можем ли да бъдем едновременно вярващи и да говорим на разбираем език? Можем ли да кажем нещо ново (пък било то и добре забравено старо) на това общество, от което се чувстваме неразделна част? Как да обясним „стоенето” си в Църквата, без да предизвикваме недоумението на околните?

Темата на броя – християнското семейство – отваря врати към един въпрос колкото актуален, толкова и болезнен за нашето общество. В семейството се съсредоточават като в интимен фокус всички болести на разцентрованото ни време; там някъде сигурно е и разковничето за оцеляването ни. Бракът – какво съдържание влагаме в него, когато заставаме пред „длъжностното лице по гражданското състояние” в „съвета”, и какво – когато заставаме пред свещеника в църквата; как да възпитаваме децата си в християнски дух, без да могат един ден да ни упрекнат в деспотизъм – тези въпроси ни водят към по-общи теми, някои от които вече се дискутират у нас – като например въвеждането на религиозното образование в държавните училища (в текста на Валентин Кожухаров), и към фундаменталните въпроси на отношението Църква – общество – държава (в разговора с Димитър Попмаринов). Основополагащата тема обаче е любовта в християнски контекст; това е и темата на откриващата броя и изданието ни статия – „Тайнството на любовта” на големия православен богослов и църковен деятел Александър Шмеман.

Съдържание:

Тайнството на Любовта – прот. Александър Шмеман
Православното разбиране за тайнството брак в откъс от книгата „Заради живота на света” на съвременния богослов
 
Граждански или църковен брак? – Илиана Александрова
Критичен поглед към познатия граждански обред и връзката му с църковното тайноство
 
Как да разбираме светското образование – Валентин Кожухаров
Историческите основания на идеята за светско образование в България и нейните съвременни интерпретации в споровете за въвеждане на религиозно обучение
 
Възпитанието на децата – Сестра Магдалина
Английската монахиня съветва православните родители
 
Църква и църковност в България – Албена Копринарова
Разговор с Димитър Попмаринов
 



Още електронни списания

Още електронни списания




Информация за избраното списание

Информация за избраното списание




Информация за книгата:

Издател: Омофор
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 1997
ISSN: 1310–906501
Поредица: Мирна

Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: