Основни понятия за начинаещи при електронните книги

Основни понятия за начинаещи при електронните книги

С цялата работа, която вършим ежедневно, включваща електронни книги и устройствата за четене на електронни книги, лесно можем да забравим, че има много хора, които никога не са използвали електронна книга. Ако електронните книги са нещо ново за вас, можете да останете напълно объркани от непознатите термини, които се използват. Този списък ще ви запознае с това, на което е най-вероятно да срещнете  в днешния свят на електронните книги.

Adobe Digital Editions - Това е програма, разработена от компанията Adobe ( Adobe.com, същата компания, която Ви предоставя Adobe Reader, Adobe Acrobat, както и Photoshop и Flash, и т.н.). Тази програма е направена специално за работа с DRM системата на Adobe за електронни книги. Тя ви позволява да преглеждате PDF и ePUB файлове. Можете да изтеглите Adobe Digital Editions тук.

Adobe ID – Aко желаете  да си купите електронни книги с PDF и еPUB от нашия уебсайт, онези, които са защитени с Adobe DRM ще изискват да регистрирате Вашето копие на Adobe Digital Editions с Adobe ID или казано на български Adobe потребителско име. Това е същото ID на Adobe, което използвате, като закупите софтуер от Adobe. Затова е най-добре да се използва само един Adobe ID и да не се смесват няколко потребителски имена (това ще доведе до грешки при лицензирането на електронни книги). Можете да създадете Adobe ID тук.

Aldiko - Aldiko eBook Reader е приложение за четене на електронни книги, предназначени за смартфони таблети с Android операционна система. Можете да изтеглите Aldiko от тук. С Aldiko можете да четете електронни  книги с Adobe DRM, а също и обикновени файлове с PDF и ePUB.

Android - Android е операционна система, която работи на мобилни устройства като смартфони и таблети. Вижте Android страницата на Wikipedia за повече информация.

App – “App” е съкращание от „application”(приложение, програма). Превърнало се е в стандартна дума за описание на малки софтуерни програми, които са използвани в смартфони и таблети. Обхваща приложения за електронни книги като Aldiko, Bluefire Reader и iBooks.

Authorize – При четене на електронни книги, които са защитени с DRM обикновено има изискване да „регистрирате” вашия софтуер с потребителски акаунт. Когато работите с Adobe DRM, трябва да сте регистрирани с Вашето потребителско име от Adobe.com. Това регистриране е подобно с регистрирането на Вашия софтуер. Това е начина, по който софтуера знае, че вие сте човека, който е закупил електронната книга и законно имате право да я използвате. Регистрацията Ви позволява да използвате вашите книги на повече от един компютър или устройство.

BeBook – BeBook е популярна марка на електронни четци и таблетни устройства. BeBook моделите включват BeBook Neo, BeBook Club и BeBook Live таблет.

Bluefire Reader
– Bluefire Reader е приложение за четене на книги На iOS и Android. Можете да изтеглите Bluefire Reader от  тук. С Bluefire Reader ще можете да четете книгите с Adobe DRM, а също и обикновени файлове с PDF и ePUB.

DRM – DRM означава Digital Rights Management. Тя представлява цифрова сигурност, която защитава авторските права на издателите от незаконно пиратство. Adobe осигурява DRM, който се използва широко от търговците на електронни книги.

eBook – eBook е съкращение за електронна книга. Електронните книги са книги в цифров формат, които могат да се четат на Вашия компютър или мобилни устройства.

E-Ink – E-Ink е съкращение на термина Електронно мастило(electronic ink). Тази технология се използва в много устройства за електронно четене. Тези устройства използват матови екрани(не гланцирани), които са разработени да показва буквите така, сякаш са отпечатани върху хария. Те са изключително енергонезависими и хабят батерия само при смяна на образа на екрана.

ePub
– ePub е актуалният формат за отваряне на електронна книга, който е приет от International Digital Publishing Forum (IDPF). ePUB файлове имат файлово разширение .epub и могат да бъдат четени от  различни програми за четене на електронни книги и устройства за четене на електронни книги. Те са лесни за създаване и използване.

EReader – eReader е съкращение за електронен четец(electronic reader). Обикновено се отнася за устройства, предназначени за четене на електронни книги като Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook, Prestigio и много други.

Format – Под “Format” се има предвид вида на електронната книга. Най-разпространените формати за електронни книги в днешно време са PDF, ePUB и Kindle (което всъщност е .mobi формат).  Различните електронни четци могат да ползват различни формати, но най-често използваните са PDF и ePub. Електронният четец „Kindle“ може да използва единствено собствени електронни книги с разширение .azw. Понятието „Format“ може да се използва също така за обозначаване на книгите в печата „меки корици“ и „твърди корици“

iBooks
– iBooks е инсталираното по подразбиране приложение за четене на електронни книги на iOS устройства – iPhone, iPad. Можете да закупите електронни книги за iBooks през iTunes.

iOS
– iOS е наименованието на операционната система, която работи на мобилни устройства Apple:  iPad, iPhone и iPod Touch.

Kindle
–  Kindle е устройството за четене на електронни книги, разработено и продавано от Amazon. Това е най-популярният четец за електронни книги в днешно време. Това се дължи най-вече на отличния маркетинг на компанията за устройството, както и лесното закупуване и сваляне на електронни книги през сайта Amazon.com.

Kobo – Kobo е компанията, която продава електронни четци , включващи оригинала Kobo eReader, Kobo eReader touch и Kobo Vox Tablet.

Nook
– Nook е наименованието на електронните четци, продавани от Barnes & Noble, включващи Nook 1st Edition, Nook Touch, Nook Color и Nook Tablet.

PDF – PDF е популярен формат за електронни книги. Електронните книги, които са в този формат имат разширение .pdf. Ако книгата не е защитана с DRM, електронната книга във формат PDF може да бъде четена на практика от всеки софтуер за четене на електронни книги. Ако книгата е защитана с Adobe’s DRM, тя може да бъде отворена единствено чрез Adobe Digital Editions и други софтуери поддържащи Adobe DRM.

Sony Reader – Sony имат пуснати много електронни четци под техния бранд. Повечето от техните имена започват с “PRS”.

Tablet
– Таблетът е плоско, приличащо на плоча електронно устройство. Той е много подобен на смартфона, като най-често работи със същия софтуер, но е с по-големи размери. Популярните модели таблети са iPad, Samsung Galaxy Tab, Kindle Fire, Motorola Xoom и много други. Таблетите са отлични устройства за четене на електронни книги поради по-големите екрани и възможност за качване на приложения за електронни книги.  Недостатъка им пред четците с електронна хартия е, че батерията им издържа само 6-7 часа.

Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: