Бог. Родина. Семейство

Бог. Родина. Семейство

(4.36 от 11 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

В кратките истории, включени в сборника „Бог. Родина. Семейство“, Дарваши примесва усещането за вечност и съвременност с реалистичен и все пак поетичен стил. Мрак, меланхолия и безнадежност блуждаят из 27-те разказа и ги свързват с невидими, но упорити нишки. Злото тук няма форма, няма лице, нито дори контури, а представлява ужас, който не може да бъде разграничен от баналността на всекидневното; механизъм, задвижван от раздразнение и омраза към другите, но и към себе си, който нито един лост не може да изключи. 

Момче убива малкия си брат, като го бута от двуетажното легло. Син продава парализирания си баща на пазара. Жена погубва домашната си помощница, защото носи същото име като майка ѝ. Чистачка в църква срутва тавана ѝ върху главите на събралите се за литургия селяни. Жена увисва на дървото, което съпругът ѝ отказал да отсече. С необятно въображение и фин изказ авторът описва трагичните съдби на своите самотни и потънали в мрака герои, които се борят за живота си. Но тези истории са и за нас, за нашите мечти, за ценностите,  които изповядваме, и за всеки път, в който предаваме сами себе си.
Всеки, за когото е удоволствие да пътува до дълбините на мрака, ще оцени този сборник – Дарваши знае какво се крие в сенките и не се страхува да го опише.
 
Ласло Дарваши е роден през 1962 г. близо до Будапеща. През 1986 г. получава диплома за начален учител от Педагогическия институт в Сегед, в южната част на Унгария и преподава в различни училища. Започва да пише за местен ежедневник, а през 1990 г. става съосновател на литературното списание „Pompeji”, където работи до 1998 г. От 1993 г. е редактор на седмичника „Живот и литература“ (Élet és Irodalom), където и до днес списва фейлетони, футболни репортажи и телевизионна критика. Публикува и различни свободни текстове в редица издания.
През 1991 г. Дарваши издава първата си книга с поезия. Тя скоро е последвана от многобройни разкази и новели, както и от романа „Легенда за печалните клоуни”, отличен с наградата „Brücke Berlin” в Германия.
 
Преводач: Радосвета Делчева
Художник на корицата: Петя ДавидковаKниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Издател: Парадокс
Година: 2020
ISBN: 9789545533235

Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: