Омбре

Омбре

Автор: Емил Тонев
(3.33 от 3 гласа)Краят на ХХ век, в планините край западната граница на България. Група мъже от различни краища на Балканите, спасили се от хаоса и понесли товара на миналото си, са създали въглищарска комуна и се опитват да живеят в хармония. Една рускиня, която се грижи за всички. Едно момче, което живее с тях, но в своя още по-измислен каубойски свят. И един млад градски човек, случайно оказал се сред въглищарите, докато бяга от преследващата го наркомафия, ще донесе със себе си смъртта и хаоса, без да го иска. Защото никой не е виновен, че сме такива, каквито сме. 

Виж цялата анотация »

  • Формат: ePub
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.


Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Автор: Емил Тонев
Издател: Библио.бг
Година: 2001
ISBN: 9789547570207


„Допих си хайнекенката, огледах за последно пукащата се от сексапил барманка и станах. Едно време имаше лаф, че такива ги чукат само отличниците. Но времената се менят, отличниците също.”
В романа си Емил Тонев разказва за сегашното време – без илюзии и без излишен апокалиптизъм. В движение, с подчертана небрежност щрихира новите „отличници на ПУЦ-а” (разните мутрета там); зад тях пестеливо рисува лошия дъх на други, „по-елитни” отличници, за които барманките вече са изпята песен. Толкоз за свидните рожби на „просветата”. Неговият интерес (и симпатия) е към тези, които никога не са били отличници. И няма да бъдат.
В романа си Емил Тонев разказва и за миналото време – без илюзии и без излишна носталгия. Впрочем носталгия има, но тя е към определен тип романтични киногерои, които днес са на изчезване.
Като човека на Пол Нюман в „Той се казваше Омбре” – уестърн, който в началото и средата на 70-те се въртеше у нас до окончателното похабяване на лентата.
Сигурно се питате случайна ли е връзката в заглавията на този роман и онзи филм. Не, не е случайна. И не е повърхностна. Емил Тонев е успял да пренесе в книгата си духа на уестърна на Мартин Рит – дух на безнадеждност, но и на достойнство и страст. Сменил е времето (с един век); сменил е мястото (прерията – с Балкана); сменил е героите (каубои и индианци – с хора от изгубените поколения под прокълнатия знак „Източна Европа”); сменил е тютюна и алкохола („дъвката” и уискито – с ардата и ракията). Но не е подменил градуса – нито на пиячката, нито на чувствата. Останал е верен и на основните правила на жанра, което е хубаво от формална гледна точка, но няма да задълбавам в него (повече ме вълнува емоционалната стойност на историята). Няма да казвам също какво се случва в “Омбре”, защото това би убило част от удоволствието да се чете романа – все едно да ти разкажат един уестърн, преди да си го гледал. Ще кажа само, че там има истински мъже – силни в своята слабост и слаби в своята сила. И една много красива жена (не е барманката).
Борислав Колев, в. „Капитал”, 2001


За автора

За автора

Краят на ХХ век, в планините край западната граница на България. Група мъже от различни краища на Балканите, спасили се от хаоса и понесли товара на миналото си, са създали въглищарска комуна и се опитват да живеят в хармония. Една рускиня, която се грижи за всички. Едно момче, което живее с тях, но в своя още по-измислен каубойски свят. И един млад градски човек, случайно оказал се сред въглищарите, докато бяга от преследващата го наркомафия, ще донесе със себе си смъртта и хаоса, без да го иска. Защото никой не е виновен, че сме такива, каквито сме.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: