Циганин, ама най-хубав

Циганин, ама най-хубав

(4.00 от 8 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

На пръв поглед, „Циганин, ама най-хубав“ от Кристиан Новак е криминален роман – или поне притежава някои външни белези този жанр, например серия от брутални убийства и полицейски служители в затруднение, тъй като все пак не е лесно да се идентифицират жертви без лица. На втори (и основен) план това е литературен грохот, написан с умение, сила, но и прецизност, калейдоскоп от гласове и сцени, гъста плетеница от герои и (не)щастия.

Повествованието в романа се води от четирима разказвачи: Милена, жена на средна възраст, завърнала в родното си място; Нузат, кюрд от Мосул на път за Кале; Сандокан (Санди), циганин от Меджимурие в Северна Хърватия и Планчич, говорителя на Загребската полиция. Това е книга, в която ще откриете ИДИЛ и бежанската вълна, забранена любов между хърватка и циганин, хърватски ветеран от войната, осигуряващ мира в селото си, полицай с шизоидни епизоди, оргия с молдовки, теория и практика на кражбата и юмручния бой, паяк, безспирно плетящ мрежата си, език на омразата в интернет, но и великолепие на литературния език, на мисълта и емоциите.
 
Сложната, полифонична структура на творбата отразява също толкова сложната реалност, като прави моментна снимка на актуалната ситуация в Източна (и не само) Европа – тесногръдие и провинциален манталитет, страх от другия, от чуждия, от ромите и пристигащите бежанци, които пресичат Хърватия по пътя си към бленувания Запад; тяхното представяне в медиите и стереотипите, но също и глобализацията и постмодерността. 
 
Кристиан Новак (1979) е роден Германия, но израства в Меджимурие, Хърватия. Завършва Факултета по хуманитарни и социални науки в университета в Загреб, а понастоящем е доцент по лингвистика. „Циганин, ама най-хубав“ е третата му и най-успешна (засега) книга, която е отличена с редица награди в Хърватия и изпреварва по продажби световни имена като Феранте, Несбьо и Дан Браун. През 2017 г. романът е успешно адаптиран за театралната сцена, а постановката събира 18000 зрители само през първата си година.  Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Издател: Парадокс
Година: 2022
ISBN: 9789545534119

Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: