Хавамал. Словата на Бог Один

Хавамал. Словата на Бог Один

Автор: Колектив
(3.17 от 6 гласа)Хавамал (Словата на Високия) е част от Старата или Поетична Еда, която е един от първите писмени източници на скандинавската митология. В тази песен (най–дългата от всички, които съставят Старата Еда) Всемирният Отец Один посещава човешкия свят в един от многото си образи.

Поемата описва как Один, опитвайки се да получи нещо стойностно за човечеството, изтърпял наложено от самия себе си изпитание, като висял надолу с главата от едно дърво девет денонощия без храна и вода, прободен от своето собствено копие. По време на страданието той изгубил едното си око, но открил руните, които били поднесени като дар за хората от необикновената реалност на шаманския опит. Те давали средство за придобиване на знание за скритите сили на Природата и на процесите, които правят възможно изявяването. Те правели възможно развитието на възприятието да достигне отвъд обсега на физическите сетива - виждане с духа чрез отварянето на вътрешното око, и чуване на нечути звуци чрез отварянето на вътрешното ухо. Личното преобразяване било възможно, защото самите руни са велики преобразяващи сили.

Один е шаманът-посредник между боговете и хората. Один е баща на магията и магическите заклинания (галдор), владетел на магическите руни, бог на мъдростта, придобита чрез шаманския екстаз и възбуждащото вдъхновение на шаманския мед, наричан често медът на поезията. Один е бог на поезията и покровител на скалдите.

Один отдава своето око на великана Мимир в замяна на мъдростта от неговия меден извор. Великанът Мимир пие мед от извора, в който е скрито окото на Один - самото око на Один е извор на мъдростта! Один се съветва с мъртвата глава на великана Мимир. В състезанието по мъдрост той побеждава мъдрия великан Вафтруднир. Один е въплъщение на ума, неотделяем от шаманската интуиция и магическото изкуство, от хитростта и коварството.

 

Виж цялата анотация »

  • Формат: ePub
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.


Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Автор: Колектив
Издател: Шамбала
Година: 2001
ISBN: 100011291


Руническите шамани са съществували и съществуват сред коренните народи на северна Европа, Скандинавия и Исландия, и са били (и са) запознати с ъгловатите знаци, наречени руни. Макар подтискано от религиозната нетърпимост и политическата тирания, това познание се е запазило в устната традиция и достъпът до него дава възможност на търсещия да разбере по-добре света и да открие смисъл, цел и удовлетворение в своя живот.

Руническите шамани възприемали руните като “дар на божественото”, не просто заради начина, по който са били разкрити на Один, а защото като всяка писмена форма, те са средство за споделяне на знание и мъдрост. Така руните били приемани като божествено откровение, дадено с любов и предназначено да донесе на човечеството ползи чрез разбирането на това как действува Природата и как моделите, които съществуват в Природата, са също и в човешките същества. 


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: