Мускулна сила и мускулна хипертофия

Мускулна сила и мускулна хипертофия

(4.22 от 9 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

В последните години упражненията с тежести навлязоха бурно в тренировъчните планове на почти всички спортове. За разлика от т. нар. обща физическа подготовка (ОФП), която винаги е присъствала под някаква форма в плановете на редица спортни дисциплини, модерната кондиционна тренировка (от английски – Strength Training аnd Conditioning), акцентира върху развиването на двигателните способности в строго специфична за конкретния спорт насока. По тази причина, се използва изключително разнообразие от различни упражнения, като тези с класическите отежнения – щанги, дъмбели, фитнес-машини – представляват само част (макар и значителна) от схемите за кондиционна тренировка. Следователно, силовата тренировка представлява самостоятелен елемент от цялостната програма за спортна подготовка и следва да бъде диференцирана от кондиционната. В светлината на тези уточнения, в настоящата книга са описани възможностите за развиване на силовите способности с помощта на упражнения с тежести, както в класическия им вариант (щанги и дъмбели), така и с помощта на различни уреди и приспособления, които навлязоха в тренировъчната практика сравнително наскоро (различни фитнес уреди, ластици, вериги и др.).  Разгледани са анатомичните, физиологичните и биохимичните въздействия на силовите упражнения върху организма на спортиста. Отделено е специално внимание на основните методологични изисквания развиване на мускулните сила и хипертрофия. Следва да се подчертае, че те не бива да се разглеждат като отделни качества, а по скоро като два основни взаимосвързани компонента на един цялостен многостранен комплексен адаптационен процес от дългосрочни отговори на организма към силовите натоварвания. Мускулната сила представлява фундамент за развитието на всички двигателни качества и способности и по тази причина е особено важен елемент на физическата дееспособност на индивида. 

В първа глава (“Мускулна сила и мускулна хипертрофия”) е направен преглед на различните проявления на силата при човека. Разгледани са видовете мускулни усилия в зависимост от действието на външните сили на съпротивление. Описани са факторите на мускулната сила, както и адаптационните промени, настъпващи в мускулите в резултат на силовите натоварвания. 
Във втора глава са разгледани основните тренировъчни принципи в културизма, както и на физиологичните и биохимичните процеси, които обуславят приложението им. Отделено е внимание на методологичните изисквания при тренировките в различните етапи на културистичната подготовка. 
В трета глава, “Методически изисквания за развиване на мускулната сила” са подробно разгледани методологичните принципи за развиването на мускулната сила в различните й проявления. Представени са най-популярните тренировъчни методики, включително световни известната система на Иван Абаджиев във вдигането на тежести, придобила международна популярност под названието “Българска система”. Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Издател: Библио.бг
Година: 2021
ISBN: 9786199184400

Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: