Православната цивилизация

Православната цивилизация

(4.11 от 19 гласа)е-книга

0.00 лв.

  • Формат: ePub
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Източноправославният РАХ е исторически създадена общност, която в първия етап от развитието си е в органично цяло с византийската цивилизация и постепенно се откъсва и оформя като самостоятелна културна сфера, благодавение на България като протомодел за политическото, идеологическо и културно развитие на останалите страни в славянската общност. Обект на интерес е цезаропапизмът и неговата противоположност папоцезаризмът, който изразява конфликта между представителите на църквата и държавата, основан на концентрацията на светска и религиозна власт само в личността на императора (при папоцезаризма е в лицето на духовния глава на църквата). Спецификата на цезаропализма се изразява в тъждество между църква и държава в политическо, духовно и в географско отношение.

С избора на християнството от Константинопол, княз Борис „поставя“ завинаги България на Балканския полуостров и ѝ отнема шансовете да се „слее“ със западното общество. Цезаропапизмът, избран от княз Борис I като форма на управление, е средство за  извоюване на църковната, духовна, културна и мирогледна независимост, както и утвърждаване на политически суверенитет.

Според Тойнби, причината за упадъка на Православната цивилизация е   възраждането на една стара, изживяна институция в православното общество – институцията на цезаропаписткия Imperium Redivivum, която води до ограничаван развитието на религията. В Западното общество е създадена нова Институция – Християнската Република, която е условието за жизнеността и издръжливостта на Западната империя. Резултат от възраждането на цезаропапизма и потискането на развитието на религията е вътрешната конфронтация между двете велики империи на православието и тяхната „смъртна схватка“. „Домът“ на православното християнство не издържа на вътрешното разделение. „Съдбоносната роля“ на България се състои в това, че тя иска независимост, равноправие и самостоятелност и не се примирява с положението да бъде подчинена и зависима.

Борбата между двама силни противника не завършва с победител, „в лоното на едно общество няма място за повече от една тоталитарна държава“ (Тойнби). Това означава, че едната трябва да съществува в унизителното положение на подчинена и зависима,  когато тя е по-слаба във всяко едно отношение; или военният конфликт между тях е неизбежен, когато и двете са относително силни. Осъществява се вторият вариант, защото по това време и Византия и България са сравнително еднакви по сила и амбиции.
 Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Година: 2016
ISBN: 1000151131

За автора

За автора
Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: