Новини

10 Февруари 2012

Момчил Николов за книгите, писането и ..

Момчил Николов е един от съвременните ни български автори. Автор е на 8 книги. Най-известна стана „Кръглата риба“, която е част от трилогия. Освен книги той пише и сценарии за водещи телевизионни предавания. В Библио.бг може да намерите книгата му Hash oil, а скоро и други.

Здравей, как се чувства Момчил Николов в началото на новата година?

Чувствам се чудесно. Като че ли си почивам малко от миналата година, но ще видим докога ще продължи това. Започвам да пиша нов роман и сега съм на този етап, в който се опитвам да напипам правилният начин по който да разкажа историята. Защото историята, както обикновено, е доста странна.

Коя от книгите ти, според теб, се наложи най-добре на пазара?

Книгите ми се преиздават, така че мисля – има интерес към всички  тях. Те са различни, писани са по различно време, различни неща са ме вълнували. Има хора, които много харесват Hash oil, други харесват Кръглата риба, трети – Машини за любов.

Може ли да се каже, че някоя от тях е най-близка до сърцето ти?

Тази, която пиша в момента е най-близка до сърцето ми. Така трябва да бъде. След като я напиша чувствата ми към нея охладняват  избледняват. Нека я обичат и харесват читателите. Тя е тяхна вече.

Каква литература четеш? Би ли назовал любимите си автори и книги или поне тези, за които се сещаш в момента.

Опитвам се да чета напълно безразборно. Така увеличаваш шанса си да попаднеш на интересни неща. Любими автори? Напоследък :  Мишел Уелбек,  Брет Ийстън Елис,  Харуки Муриками. А също така: Ромен Гари, Борхес, Пелевин. Различни, но добри.

Коя книга е оставила най-силен отпечатък в теб?

Първата книга, която написах, разбира се. Тя промени живота ми. Разбрах, че не е изключено да се занимавам с това странно нещо - писането.

Спомняш ли си през кой етап от живота започна да пишеш книги?

Спомням си, да. Бях достатъчно възрастен, за да осъзнавам с какво съм се захванал.

Твоите книги имат ли определена аудитория?

Различните книги имат различна аудитория. Радвам се, че ме четат  хора от различни поколения. Спомням си, че на едно момче родителите му бяха подарили байк, защото беше прочел първата книга в живота си. Hash oil.  А също така си спомням, как една позната ми каза, че Кръглата риба е  любимата книга на майка и, около осемдесет годишна жена.

Какво мислиш за българската литература и българските автори?

Добрите български автори и добрите български книги става толкова много, че вече не мога да ги прочета всичките. Казвам това напълно сериозно.

Пишеш както разкази, така и романи. Предполагам романите са по-трудни за писане? При теб как е?

Аз практически пиша само романи. Единствените ми разкази са писани много отдавна – някъде през деветдесетте години на миналия век. Сиела ги преиздадоха под името Лудата Дорис, и мисля, че в скоро време могат да се появят и в Библио. Писането на романи, което изисква съвсем различна настройка и дисциплина от разказите ми се отдава.

Би ли споделил мнението си с нас и нашите потребители за електронните книги?

Още не съм чел електронна книга, но интуицията ми подсказва, че в едно недалечно бъдеще, това ще бъде предпочитания от много хора формат.

Какво да очакват твоите читатели през 2012? Нова книга?

Както казах – пиша нов роман, но нямам никаква представа дали ще успея да го завърша. Иска ми се, но предпочитам да не правя планове. Героите на романа ми може би няма да бъдат съгласни да приключа  с тях толкова лесно.

Пожеланието ти към Библио.бг и всички, които обичат книгите?
Да обичат и хората освен книгите.
 

18 Юни
Електронните четци уверено отстояват първото място в класацията на предпочитани устройства за четене, което само до преди няколко години се делеше от смартфона и таблета. Това показват резултатите от актуално проучване на производителя на електронни четци PocketBook, проведено в партньорство с популярния български сайт за електронни книги Biblio.bg  виж повече »
16 Декември
Бисерите на клиенти на издателство СофтПрес :)  виж повече »
04 Август
Електронните четци уверено отстояват първото място в класацията на предпочитани устройства за четене, което само до преди няколко години се делеше от смартфона и таблета. Това показват резултатите от актуално проучване на производителя на електронни четци PocketBook, ...  виж повече »
Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: