Новини

17 Ноември 2011

Александър Петров: Електронната книга не е просто един текстов файл, тя е много повече

Александър ПетровАлександър Петров създава Biblio.bg преди около 1 година и много дейно и усилено се опитва да представи електронните книги и техните предимства. За тях, електронните четци и разгръщането на електронните формати разговаряхме с Алекс Петров.

Какво се търси повече в електронен вариант у нас за момента - периодика, техническа или художествена литература?
Най-много в електронен вариант се търси периодика, след това са художествената литература, личностно развитие и себепознание,  книги за хранене и рецепти. Все още няма много заглавия с техническа литература, поради тази причина няма как да имаме наблюдения върху нея. Голям интерес за потребителите на Библио.бг представляват откъсите на книги, които предоставяме. Те са достатъчно дълги, около 10-15% от произведенията. Така потребителите се запознават с книгата, проучват и тестват как да синхронизират устройствата си със сайта, със собственото си PC или какъв софтуер да ползват. Пазарът е в началото си и много потребители все още го разучават.
 
Кои са основните спънки пред разгръщането на електронните формати у нас, според теб?

Потребителите знаят малко какво удобство е електронният четец. Дискусии в Интернет се водят за това кое е по-романтично - четецът или книгата.
Нещата са далеч по-практични. Четецът има екран, с технология, наречена електронно мастило, който издържа седмици без зареждане. Този тип екрани хабят батерия само при смяна на страница и издържат около 10 000 -15 000 сменени страници с едно зареждане, имат в себе си браузър, дебели са колкото молив и са само 6 инчови, което значи, че влизат в по-голям джоб на сако или яке. Могат сами да изтеглят книги. Четат се изключително удобно дори и на силна слънчева светлина. Не е нужно да мислим какво да вземем с нас на почивката, можем просто да го изтеглим. Това е несравнимо удобство. Само човек пипнал такова устройство може да го оцени.

Книги могат да се четат електронно на компютри или лаптопи, но електронните четци са това, което прави елктронното четене удоволствие.
Електронната книга не е просто един текстов файл, тя е много повече. Тя е комбинация от шрифтове, изображения, текст и форматиране, които правят вида й стилен и красив, също така в нея има възможност за вграждане на звук и видео.

Друга спънка, която постепенно преодоляваме с времето е набора заглавия предлагани електронно. Работим съвместно с водещи издателства за създаването на все повече електронни заглавия и качествено оформление.

Проблем ли са четците, според теб, наличието им, цената им? И как виждаш навлизането им у нас?
Четците тръгнаха на пазара преди година и половина на цени около 450 лв. В момента цените са 300+ лв., но активно намаляват, дори има такива на 299 лв. Според мен масови ще станат при цени 200-220 лв. за 6 инчовите модели.

Много хора знаят за четците, но не правят разлика с таблетите. Въпрос на време е да я осъзнаят. Миналата година излязоха първите прототипи на цветен екран с електронно мастило, очаква се в средата на 2012 г. те вече да са на пазара. На българския пазар много бързо идват всички световни марки.

Може би тук е мястото да спомена усложненията, които внася популярния Kindle на Амазон. Фактът, че Амазон започва да работи с електронни книги около 1-2 години преди другите големи фирми му е дал възможност да спечели потребители в Америка, които Амазон задържа, като прави своя четец несъвместим с никой друг световен модел или формат. Винаги е по-добре, когато се работи с отворени стандарти, които повечето фирми поддържат, но не и Амазон. Усложенията за потребителите са, че за да ползват български електронни книги, те могат да качват в Kindle само такива без DRM и то след конвертиране на всяка книга преди това със специален софтуер към .mobi формат. Това конвертиране отнема допълнително време и изисква усилия. Масово разпространено е, че Kindle и Nook са по-евтини примерно от Prestigio, Bookeen, Sony Reader, Samsung, iRiver или други. Да това е така, но и не съвсем, защото при внос, за тях трябва да се плати ДДС, транспорт, а и те нямат гаранция. Спестените 20-30 лв. прибавени към усложнението за внос понякога обезмислят самото действие.

Наскоро приключилият панаир на книгата във Франкфурт специален гост беше еврокомисар Нели Крус, която обърна внимание към нуждата от спазване на отворени стандарти. Това е добър знак, защото подобна регулация би улеснила съвместимостта между устройствата и форматите електронни книги и ще позволи да няма устройства на пазара в ЕС, които да не отварят ePub формат.

Смяташ ли, че родните издателства на учебници и Министерство на образованието биха били склонни в близките години да имат и електронни, освен хартиени издания, както е другаде?
Да, според мен са склонни. Въпрос на организация и финанси. Надявам се само да се спазят световните стандарти и добри практики.

Кои са основните предимства на електронните книги?
Аз споменах вече много от тях.

Нашето лого има в себе си дърво и книги. Това е символ на живите дървета и четенето на книги. Щом технологията позволява, защо да потребяваме и изхвърляме тонове хартия, защо тя да събира прах и да се налага да пререждаме при всеки ремонт вкъщи?

Електронните книги не се повреждат, не се амортизират и лесно се съхраняват.

Електронните книги са много по-евтини от печатните. При нас има такива от 20% до 60% по-евтини от печатните еквиваленти.

Електронните книги се изтеглят лесно, имат малък размер и за тях не е нужна доставка. Винаги можеш да разгледаш подробен откъс преди да купиш, дори да си в най-отдалечения край на България или където и да е другаде по света. Единственото условие е да имаш Интернет.

Какво пожелаваш на екипа на Biblio.bg за 2012-та?
На екипа на Biblio.bg за 2012 г. пожелавам да увеличи броя на предлаганите заглавия, да поддържа качествена услугата и да остане технологичен лидер на българския пазар!

Източник: Kafene.bg

18 Юни
Електронните четци уверено отстояват първото място в класацията на предпочитани устройства за четене, което само до преди няколко години се делеше от смартфона и таблета. Това показват резултатите от актуално проучване на производителя на електронни четци PocketBook, проведено в партньорство с популярния български сайт за електронни книги Biblio.bg  виж повече »
16 Декември
Бисерите на клиенти на издателство СофтПрес :)  виж повече »
04 Август
Електронните четци уверено отстояват първото място в класацията на предпочитани устройства за четене, което само до преди няколко години се делеше от смартфона и таблета. Това показват резултатите от актуално проучване на производителя на електронни четци PocketBook, ...  виж повече »
Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: