Меню - брой 70/2013

Още от поредицата Меню

Меню - брой 70/2013

(1.00 от 1 глас)











Испания
Испанска кухня няма. Или поне не може да бъде описана еднозначно. Всеки регион от иберийското кралство лесно може да се похвали с поне дузина ястия, които няма да опитате в друга част на страната. Затова каталунската, баската, галисийската, балеарската както и всяка една от останалите регионални кулинарни традиции заслужава свое собствено определение, книга или поне статия.

В този испански брой на „Меню“ ви предлагаме кратко запознанство с каталунската храна, както и няколко типични рецепти от този край. Разказваме ви и за зелената Испания – северните провинции Галисия, Астурия и Кантабрия. Десертната ни рубрика „Неустоимо“ също е посветена на Испания и на сладкарските й постижения.

Въпреки че историята на храната в Испания е хилядолетна, един продукт я променя завинаги и непоправимо. Доматите пристигат на полуострова през 1523 година и трайно се намесват в местния списък с необходими продукти, а и в този на цяла Европа. Но колкото и да приемаме червения зеленчук за даденост, около него винаги има тайни, които се опитваме да разкрием в този брой.

Обръщайки поглед към България, ви представяме една ферма от все още непознат за страната ни вид. Чифлик Ливади в санданското село Дамяница е симбиотична или поликултурна ферма, в която живтоните и растенията се отглеждат според природните принципи и кръговрати.



  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.


Още електронни списания

Още електронни списания




Информация за избраното списание

Информация за избраното списание




Информация за книгата:

Издател: Гурме
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2013
ISSN: 20131312592370
Поредица: Меню


Храната е основата, върху която градим всичко. Да, тя поддържа физическото съ-
ществуване на човека, но далеч надхвърля ролята на биологично гориво. За нас, в спи-
сание „Меню“, храната е общуване и ритуал, вековна култура и акт на творчество,
естетика и интелектуално предизвикателство.

Храната трябва да е вкусна и да доставя удоволствие. Пълноценните ястия – при-
готвени с качествени съставки, с щадящи продуктите техники и умело подправени,
са апетитни, те носят наслада, приятни мигове, хубаво настроение и радост от
живота.

Едновременно с това храната изгражда организма ни, настроението ни, здравето
ни. Хипократ е казал, че лекарството трябва да е храна, а храната - лекарство.
Всички рецепти в списанието ни са здравословни и балансирани, затова и те не са
специално обозначени като такива.

В нашите рецепти няма да видите калории. Уверени сме, че читателите ни имат
специално отношение към кулинарията и правилна преценка за количествата на хра-
ната си. Мярката е съществен елемент от правилното хранене и добрия начин на
живот.

Съчетаването на храната с качествено вино в умерени количества допринася не
само за удоволствието от вкуса и от съпреживяването, но и за едно още по-здра-
вословно хранене. Феноменът на средиземноморската диета е доказателство за
това. Виното, тази древна напитка на боговете, е съвършеният партньор на вкус-
ната храна.

Всички рецепти в списание „Меню“ са приготвени от шеф-готвач Ивелина Иванова,
опитани са от екипа ни и са снимани от нашите фотографи. Изключение правят
творенията на нашите гости, които също са пробвани и снимани от „Меню“, освен
ако изрично не е указано друго. Гарантираме, че ако следвате точно рецептите, ще
получите желания резултат. Но също така можете да ги разглеждате само като
идеи и смело да експериментирате на тяхната основа - творчеството в кухнята
доставя голяма радост.

В някои от рецептите предлагаме да се използват съставки от конкретни марки.
Това е предпочитан и желан от рекламодатели и партньори подход да рекламират
своите продукти. „Меню“ гарантира, че въпросният продукт е подходящ за ястие-
то и резултатът ще е добър, но предлаганата марка винаги има алтернатива по
преценка на читателите.

Категорично се обявяваме против бързото хранене в популярния му съвременен
градски смисъл. Но приемаме необходимостта в динамичния ни живот да се при-
готвя „нещо за хапване“ сравнително бързо. Ето защо предлагаме „бързи рецепти“
и ястия с „пет продукта“ - те не отнемат много време и усилия, а са пълноценна и
вкусна храна. Сандвичите също са полезни, когато са приготвени с добри продукти
и балансирани съставки.

Тъй като приемаме и уважаваме всички начини на хранене, предлагаме рецепти как-
то за вегани и всички видове вегетарианци, така и за хората, които ядат месо.
Крайностите са ни чужди и вярваме, че всички тези системи могат да осигуряват
както балансирано и пълноценно хранене, така и удоволствие от яденето.

Безкрайно разнообразен е светът на храната и храненето и ние го разглеждаме и
харесваме в цялата му многоликост. Предлагаме идеи за ястия от всички кухни по
света – национални или регионални. Българската кухня е богата и интересна - тя
е част от балканската и европейската кулинария. В „Меню“ се отнасяме с интерес
и респект към родната ни традиция и се стараем да откриваме позабравени регио-
нални рецепти или продукти. Но шовинизмът не ни е присъщ и вярваме, че хората по
цялата Земя предлагат интересни продукти и вкусни комбинации с тях.

От друга страна, насърчаваме използването на местни продукти и често ги пред-
лагаме като заместители на чуждоземни - за нас има значение колко километра е
изминал един продукт, преди да се появи в чинията ни.

Тайната на добрата храна е в продуктите. Без качествени продукти няма вкусна
и полезна храна. Борим се за свят, в който храната ни е от свежи, чисти, сезонни,
местни, автентични продукти, пълни със силата, ароматите и вкуса на една съх-
ранена природа.

Устойчивото развитие е важна част от философията на „Меню“ за храната, хра-
ненето и продуктите. Дълбоко уважаваме и пишем за онези производители, които
са се посветили на мисията да осигуряват на хората екологично чисти продукти с
истински вкус.

Природата и нейните дарове са най-голямото ни богатство. Списание „Меню“ вече
се печата на рециклирана хартия - това е нашият скромен принос за опазването
на планетата ни.

Вярваме, че е нужно в света да се наложи справедливост за хората, които произ-
веждат храна. Затова подкрепяме организацията и продуктите на „справедливата
търговия“ Fair Trade.

В „Меню“ сме и за пълноценното оползотворяване на храната, против безотговор-
ното й изхвърляне и за създаването на хранителни банки, осигуряващи качествена
храна на огромен брой нуждаещи се от нея.

Заставаме и зад международното движение Slow Food заради усилията му да пре-
открие и възроди автентични местни продукти, сортове и породи по цял свят и да
съхрани агро-гастрономическото биоразнообразие на планетата ни.

Философията ни за храната и природата прозира винаги през рецептите на на-
шите страници в МЕНЮ У ДОМА и е лайтмотив на материалите ни в секцията
ЗА ХРАНАТА.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: