По следите на зехтина

По следите на зехтина

Автор: Джули Ангъс
(4.10 от 21 гласа)











  • Формат: ePub
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

„По следите на зехтина“ съчетава вълнуващия разказ за едно семейно пътешествие с лодка из Средиземноморието със задълбочени познания за зехтина и маслиновото дърво – тя е увлекателен микс от забавен пътепис и резултатите от научни изследвания за историята, антропогията, географията и традициите на маслините и производството на добрия зехтин.

Когато канадката Джули Ангъс посещава своите роднини в Сирия, които продължават многовековната традиция да произвеждат свой зехтин, тя проумява, че маслината и зехтинът са ключови за тяхната, а и за нейната идентичност. Любопитството й се разгаря и се събужда интереса й към корените и историята на маслиновото дърво и зехтина, чието значение е толкова голямо за тези хора, които са й близки. Тримата със съпруга й Колин и десетмесечния им син Лейф се впускат в пътешествие с лодка из Средиземно море, по следите на древните финикийци в търсене на отговор кои са първите хора, опитали маслини и научили се да ги превръщат в зехтин, защо маслината е била толкова важен плод за много от великите цивилизации, как се е разпространила тръгвайки от най-ранните си корени в Близкия Изток и кой зехтин е добър и истински. Докато плават по лазурните води на Средиземно море Джули Ангъс и съпругът й събират проби (мостри) от древни дървета и ги изследват в опит да разберат откъде е родом първото маслиново дърво. Междувременно се наслаждават на мастилено тапенаде в Касис, похапват треска с нахут, задушена в сардински зехтин, присъстват на събирането на маслините в Гърция и посещават вероятно най-старото маслиново дърво в света, на остров Крит.

Ако ви вълнуват научно-популярните книги и филми за пътешествия, като тези на National Geographic, „По следите на зехтина“ е точно за вас - забавна, полезна и вдъхновяваща.

Ако обичате зехтин и маслини и се интересувате от тяхната история, произход и качество, ще изгълтате тази история на един дъх.

А в случай че Средиземноморието е сред любимите ви райони за пътешествия, тази книга ще ви въодушеви да поемете към своята одисея час по-скоро. И защо не? Родните места на маслиновото дърво съвсем не са далече от нас.

Кой не би тръгнал на средиземноморско плаване по пътя на древните финикийци и по следите на зехтина и маслиновото дърво? Испания, Франция, Корсика, Сардиния, Италия, Гърция, Израел... Когато е написан леко, увлекателно и компетентно като „По следите на зехтина“ добрият пътепис ни внушава усещането, че и ние пътуваме с автора.

Книгата обаче далеч надхвърля жанра – канадката Джули Ангъс, освен пътешественик, е и молекулярен биолог и заедно с разказа за плаването с нейния съпруг и десетгодишния им син тя представя изследванията си върху произхода, култивирането и разпространението на маслината, като предлага безценни знания за качествения зехтин и ефекта му върху човешкото здраве, за направата на зехтина, за истинския екстра върджин и как да го разпознаем, за готвенето със зехтин и за кулинарните традиции по средиземноморските брегове. Книгата съдържа и ценни съвети как да разпознаем истински добрия зехтин, как да го съхраняваме и използваме, така че да постигнем максимално здравословен и вкусен ефект. В нея ще намерите и няколко от най-съблазнителните традиционни средиземноморски рецепти.

„По следите на зехтина“ има много силни страни: научен и исторически принос в изследването на маслините и зехтина, талантлив кулинарен пътепис, чувство за хумор и око за детайлите, както и авантюристичен и изследователски дух.“ – „Литературно ревю“, Канада



Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр




Информация за избраната книга

Информация за избраната книга




Информация за книгата:

Автор: Джули Ангъс
Издател: Гурме
Категория: Кулинария
Година: 2016
ISBN: 9789542917946

Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: