Йога за всички - брой 5/2014

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - брой 5/2014

(4.50 от 8 гласа)











  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Това, което прави Махатма Ганди специален, е че със живия си пример, неустоим магнетизъм и твърда воля той се изправя пред тълпите и смело заявява: „Не се бойте. Повече няма от какво да се страхувате. Пътят към мира не е път на слабостта. Пътят към мира е саможертвата.” Елена Щерева и Николай Янков ни разказват за Великата душа и как прилагайки принципа за ненасилие (ахимса), той прави Индия независима държава.

Четете още в броя:

- Йога на смеха с Радост Господинова
Хася йога, другото име на йога на смеха, е революционна идея, макар да изглежда елементарна. Тя се заражда в главата на д-р Мадан Катария от Мумбай, Индия, който създава първия клуб по смях през 1995 г. и досега разработва и усъвършенства тази практика. Може би някои от вас за първи път чуват за този феномен, но из целия свят той се разпространява почти със силата на Гангнам стайл и Харлем шейк.

- Йога като начин на живот с Биляна Методиева
За да започнем да живеем йога, а не само да я практикуваме за час-два в залата, е добре да прилагаме някои принципи, чрез които да постигнем баланс в ежеднението.

- Посланието на цветята с Татяна Ташева
Цветята са „безмълвните молитви на природата”, красиво изражение на нейния устрем към Божественото. И всяко цвете има свой уникален стремеж, свое истинно значение. Много рядко ботаническите или популярните имена на цветята предават присъщия им символизъм. В някои случаи името, дадено от Майката, е в съзвучие с популярното име или с неговата употреба при богослужение или по даден повод, както и с неговата символика в различните култури.

- Интервю с Риши Нитябодхананда и Риши Йога Дивали
"Йога ни помага да пробудим гения в нас, да открием и развием своя потенциал"

- Симетрията – синоним на красота, сила и физическо здраве с Кристос Павлу
Подобно на животните ние също сме склонни да приемаме хармоничните черти и симетрията на скелета у своя партньор като важен индикатор за неговата способност да осигури добро поколение. И обратното – липсата на симетричност у физическото тяло би могло да предполага немощ или нестабилно здраве.

- Енергията на живота с Люба Комитова
Когато се говори за дишане, обикновено се има предвид процесът на вдишване и издишване. Смисълът от гледна точка на йога обаче е много по-дълбок. Навсякъде в природата съществува фина сила, която я одухотворява – това е прана или жизнената енергия. Тя прониква в цялата Вселена, в живата и неживата природа. Опознавайки своята природа чрез конкретни йога практики, ние по естествен път придобиваме представа за силите, от които произлизаме и които са в основата на съществуването ни; за живота преди и след нас.

- Четирите ашрама: Ванапрастха с Живко Стоилов
Ванапрастха (букв. „установен в гората“, „горски отшелник“) е период, когато човек се обръща назад и прави равносметка на живота си, но вече в светлината на ведическото знание. Подобно на брахмачаря, отново изучаването на писанията и собствената природа са на фокус, но вече на базата на придобитата житейска мъдрост.

- Пет от най-често срещаните мита за същността на аюрведат с Чандраканти Даси
Съвременният човек трудно разбира етиката и философията на Ведите. Те, както и всяко друго нещо в този свят, изискват време и предполагат да се потопим задълбочено в същността им, за да ги разберем, изучим и приложим. Хората от Запада нямат търпението на Изтока и очакват бързи резултати, които най-често не идват. Изхождайки от това, те нерядко спекулират с мате-рията, която не разбират, и така заблудите, свързани с аюрведа, засенчват същността на тази древна наука за здравето.

- Седем лесни начина за детоксикация с Vita Rama
В днешно време постоянно сме под въздействието на различни химикали, които се съдържат в храната, въздуха и водата. Системите в тялото ни допълнително се натоварват от нездравословния избор на храни, неправилното им комбиниране и приготвяне. Като следствие се наблюдават: спад на енергията, главоболие, липса на концентрация, чести настинки, алергии, болки в гърба, чупливи нокти, косопад и др. Едно от най-добрите средства, чрез които всеки може да поддържа добро здраве в условията на все по-замърсена среда, е детоксикацията.

- Тай масажът с Мокша
В културата на Изтока масажът е неразделна част от духовните практики. Според източните концепции духовен напредък не може да се случва в болно тяло, затова и практиката сама по себе си е лечебна. Болестта винаги е показател за един по-фин проблем, който може да се превърне в пречка за личностното ни развитие. В този смисъл духовният учител се явява и лечител, който познава както грубата анатомия, така и фината енергетика на учениците си.

плюс: Йога практика за подобряване състоянието при запек с Елена Михайлова



Още електронни списания

Още електронни списания




Информация за избраното списание

Информация за избраното списание




Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2014
ISSN: 2014977131431901005
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: