NATIONAL GEOGRAPHIC- брой 11/2012

-20%
е-списание - NATIONAL GEOGRAPHIC- брой 11/2012

Още от поредицата National Geographic

NATIONAL GEOGRAPHIC- брой 11/2012

(2.60 от 5 гласа)











  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

Четете в броя:

Новото днес на Куба

От Синтия Горни; Снимки: Паоло Пелегрин
След половин век под властта на Фидел кубинците живеят с усещането за нови възможности.

„Нека ти покажа къде я крием“ – каза Едуардо.

Не е добра идея – отговорих. Някой може да забележи чужденката.

„Не, измисли съм го – настоя той. – Няма да слизаш от колата. Ще карам бавно, но не толкова бавно, че да привлека внимание. Ще ти кажа кога да погледнеш. Бъди дискретна.“

Беше заел от един приятел макина, което означава „машина“, но е също и кубинската дума за вездесъщите стари американски коли. Тази беше плимут от 1956 г. и много внимателно затворих вратата откъм мястото до шофьора – от уважение към преклонната възраст на макината. Движехме се покрай брега на известно разстояние от Хавана – към крайбрежно градче, където Едуардо и още девет мъже бяха платили на някакъв човек тайно да им построи лодка, която да е достатъчно здрава да ги измъкне от Куба всичките наведнъж.

„Ето там“ – каза Едуардо и забави плимута. От вътрешната страна на улицата, между две сгради с лющеща се боя, имаше тясна алея, която свършваше в постройка без прозорци. „Ще трябва да я изнесем и да я прекараме по алеята. После по главната улица до следващата пресечка – към чакълената пътека ей там, която води към водата. Ще чакаме да мине полунощ. Само че навътре патрулират хеликоптери на военноморските сили.“

Втренчи се в огледалото за обратно виждане. Едуардо е светлокож 35-годишен кубинец с къса кафява коса и телосложение на борец. През месеците след първата ни среща миналата зима – той е бивш строителен работник, но през онзи ден караше взет назаем корейски седан и се опитваше да припечели нещо като таксиджия на черно – стигнахме до там да си повишаваме глас (без лоши чувства) и да се прекъсваме, докато обикаляхме провинция Ла Абана и се препирахме за Новата Променяща се Куба. Той твърдеше, че няма такова нещо. Аз казвах, че хората са убедени, че има. Позовавах се множество репортажи, които бях чела – със заглавия „Промени в Куба след Фидел“ и „Новият кураж на Куба“. Едуардо отчаяно вдигаше очи към небето. Цитирах му прехвалените нови правила, които отваряха контролираната икономика на социалистическа Куба – законите, които позволяваха на хората открито да купуват и продават къщи и коли, да вземат банкови заеми и законно да работят за себе си в различни малки бизнеси (вместо да са длъжни да работят за държавата).

Никакъв успех – само още отчаяни погледи. „Всичко се прави за благото на ония“ – каза ми веднъж Едуардо и се потупа по рамото – дискретния кубински жест за човек с военна власт и политически връзки на най-високо ниво.

Ами това, че преди четири години Фидел се отказа завинаги от президентството и официално остави поста на върховен главнокомандуващ на своя по-гъвкав и практичен по-малък брат Раул?

„Вива Куба либре“ – измърмори Едуардо, пародирайки революционния лозунг, който видяхме изписан високо на една стена навън. Да живее свободна Куба. „Свободна и от двама им – каза той. – Тогава може и да се случи истинска промяна.“

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от ноември 2012

 Гепарди на ръба

гепарди - National Geographic - 11 брой 2012

Текст: Роф Смит; Снимки: Франс Лантинг
Най-уязвимите големи котки – гепардите – са и сред най-умелите в оцеляването.

Тълпата тръпне в очакване. Пръстите стискат биноклите. Цели 11 покрити сафари буса, пълни с туристи и „настръхнали“ от дълги обективи, са се скупчили в Националния парк „Серенгети“ в Танзания. През последния половин час една майка гепард, кръстена Ета, седеше в сянката с четирите си малки, държейки под око стадо томсънови газели. Но сега се е изправила и се движи, присламчвайки се към стадото с престорено равнодушие, която не би заблудило никого.
Внезапно газелите се подплашват и Ета рязко спринтира. Елегантната котка е твърде бърза и образът й се размазва пред погледа като изстрелян куршум. Драмата приключва за секунди в облак прах и със задушаваща хватка за една злочеста млада газела. Ета завлича трупа при малките си. След броени секунди сафари бусовете пристигат възможно най-близко до котките, а шофьорите криволичат, за да осигурят на клиентите си най-добрия ъгъл за фотографиране.
Гепардите заемат особено място в човешкото въображение. Те са колкото медийни звезди, толкова и обитатели на дивата природа, любимци на кинаджиите и рекламните специалисти по света. Цялата тази поп култура може да създаде впечатлението, че гепардите са на толкова сигурно място в природата, както и във въображението ни. Но не са. Всъщност те са най-уязвимите големи котки на земята, изненадващо редки, а стават и все по-редки. Преди няколко века гепардите бродели от индийския субконтинент до бреговете на Червено море и из по-голямата част от Африка. Днес азиатският гепард – елегантният подвид, който някога красял царските дворци в Индия, Персия и Арабия, вече е почти изчезнал. В Африка броят на гепардите намалял с над 90% пр
Текст и снимки: Джордж Стайнмец
Един фотограф прелита над най-суровите пустини на планетата, воден от мигриращите пясъци.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от ноември 2012 

Полет над дюните

Полет над дюните - Нational Geographic 11 брой- 2012

Текст и снимки: Джордж Стайнмец
Един фотограф прелита над най-суровите пустини на планетата, воден от мигриращите пясъци.

Получих първия си урок по физика на пясъчните дюни през 1998 г., по време на експедиция до Сахара. За да направя въздушни снимки в тази отдалечена част на света, се научих да летя с моторизиран парапланер – един от най-леките и бавни летателни апарати в света. Той тежи малко под 45 кг, най-високата му скорост във въздуха е около 50 км/ч. И няма колела.
Усвоих нови умения, за да летя (и да се приземявам) с парапланера. Но имаше едно, което не знаех, че ще ми е нужно, за да оцелея в Сахара – да разчитам пясъчните дюни. Трябваше да се науча да предугаждам невидимите въздушни потоци, които оформяха дюните. Ако не внимавах, можеше да попадна в турбуленция, дори и във фатален низходящ въздушен поток.
Сахара е осеяна с безкрайни редици от дюни, наречени бархани. Думата означава „дюна с форма на полумесец“. Заинтригувах се от тях, докато четях една книга на Ралф Багнолд, офицер от британската армия, пионер на моторизираното пътуване през либийската пустиня. Багнолд описваше барханите като живи създания – те се движат, размножават се, запазват структурата си и се адаптират към околната среда. Помислих си, че ще бъде интересно да ги заснема от въздуха.
Но първо трябваше да се добера до дюните. Стигнах до региона с французина Ален Арну – шампион по моторен парапланеризъм. Достигането до барханите ни отне четири дни с джипове 4x4, отправяйки се далеч на север от Нджамена, столицата на Чад. Пясъкът, от който са съставени дюните, също е пътувал, мигрирайки на запад от Египет и Судан. Водехме се по една стара френска карта, която изобразяваше дюните като десни скоби, всички насочени срещу вятъра.
Щом започнах да летя над пустинята, тя ме омагьоса и аз поставих началото на нещо, което прерасна в 15-годишен проект за заснемане на най-суровите пустини в света.
Когато стигнахме до падината Мурди, моят спътник ми съобщи лоши новини. Крещейки, за да мога да го чуя в бурята, Ален ми каза, че няма начин дори той да полети в такъв вятър. Затова се оттеглихме в средата на широк каменист басейн, докато не открихме един 15-метров бархан, където да се подслоним за през нощта.
Събудихме се преди зазоряване. Вятърът по гребена на дюната беше утихнал до бриз. Полетях при изгрев слънце, спускайки се по наветрения склон на дюната. След като се издигнах на 150 м, се почувствах като насекомо, което лети над огромен конвейер във фабрика за кроасани. Барханите се простираха до хоризонта, сливаха се, разделяха се и раждаха потомство.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от ноември 2012ез XX в., тъй като стопаните на обработваема земя и стада прогонвали котките от местообитанията им, ловците ги отстрелвали заради спорта, а бракониерите залавяли малки заради доходната търговия с екзотични животни. Като цяло днес в света са оцелели по-малко от 10 000 гепарда.

Викинги и индианци лице в лице

Викинги и индианци - National Geographic 11 брой - 2012

Текст: Хедър Прингъл; Снимки: Дейвид Ковънтри
Тънки нишки водят канадска археоложка към забравена глава от историята на Новия свят.

Имало нещо сбъркано в странните нишки.
Патриша Съдърленд веднага разбрала какво: необичайната им мъхнатост, толкова мека при допир.
Нишките от връв произхождали от изоставено селище в северния край на канадския остров Бафин, далеч отвъд Северния полярен кръг и на север от Хъдсъновия залив. Преди около 700 години местни ловци се топлели тук с лампи с тюленова мас. През 80-те години на ХХ в. един католически мисионер също се чудил на меките нишки, след като правил разкопки на същите развалини. Изработени от късите косъмчета, отскубнати от кожата на полярен заек, вървите въобще не приличали на жилите, от които полярните ловци усукват тетивите си. Как са се появили тук? Отговорът убягнал на католическия свещеник, затова той опаковал нишките заедно с другите артефакти и ги изпратил на Канадския музей на цивилизацията в Гатино, Квебек.
Минали години. Един ден през 1999 г. Съдърленд, полярен археолог към музея, разгледала нишките под микроскоп и установила, че някой е усукал късите косъмчета в мека прежда. Само че праисторическите обитатели на остров Бафин не били нито предачи, нито тъкачи, ами съшивали дрехите си от животински кожи. Тогава откъде се е взела преждата? Съдърленд веднага се обадила на колега в Дания. Няколко седмици по-късно специалист по викингски текстил я информирал, че канадските нишки са напълно идентични с преждата, изработвана от скандинавките в Гренландия по времето на викингите. „Загубих ума и дума“ – спомня си Съдърленд.
Откритието породило терзаещи въпроси, които я тласнали към повече от десетилетни научни дирения. Дали група скандинавци са акостирали на брега на далечния остров Бафин и са осъществили приятелски контакт с местните хора? Дали преждата не е ключът към отдавна забравена глава от историята на Новия свят?

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от ноември 2012


Загадъчните алиани

Загадъчните алиани - National Geographic брой 11-2012
Текст: Мария Бончева; Снимки: Александър Мирчев
В търсене на човешкото съвършенство чрез семах, нефес и лична връзка с Абсолюта.

Глобализиращият се свят все по-трудно се изненадва от непознати култури и верски малцинства. Не са много обаче българите, които знаят за съществуването на алианите – затворена религиозна общност, чиито предци били разпръснати преди векове по земите на днешна България, Турция, Македония, Албания, Босна и из Близкия изток. У нас ги има от поне 500 години. Днес в България живеят около 50 000 души, които се самоопределят като алиани – главно в районите на Лудогорието и Източните Родопи. Непризнаването на религията им за официална е основната причина за тяхната затвореност – а тя наистина ги отличава. Макар да се числят към изповядващите мюсюлманство, алианите практикуват самобитна съвкупност от мистичен суфизъм, характерни за шиитския ислям разбирания и езически ритуали, запазили се от времето на тюркменския шаманизъм. Наред с другото религията им е една от най-толерантните по света.
„Нашите тюркски предци почитали духовете на водата, камъка, дърветата и вятъра. Прекланяли се пред слънцето, луната и звездите като проявления на Бог. Духовните им водачи били шамани“ – обяснява Мухарем Алиосман от село Звиница, ръководител на читалището и изследовател. Тюрките, за които той говори, били обединени в номадски племенни общности. Между XI и XIV в. част от тях се преселват от Централна в Мала Азия и Близкия изток. Навлизайки в пределите на мюсюлманския свят, те приемат вярата му. Сред тях постепенно се формира т.нар. народен ислям, съхранил традиции и вярвания от шаманизма. Към XIII–XVI в. в този конгломерат се вливат и основни идеи от шиизма, единия от двата големи клона на мюсюлманството. Освен пророка Мохамед шиитите почитат и Али ибн Абу Талиб, негов братовчед и зет. Приемат Али за пръв от 12-те имами, преки наследници на Мохамед и просветлени личности, притежаващи божественото познание и разбиращи не само външната, но и скритата, езотеричната страна на учението. Алианите се наричат и алевии. И двете названия са свързани с Али. Определят се още като къзълбаши, т.е. „червеноглави заради червените ленти, които носели на чалмите си в миналото.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от ноември 2012

 



Още електронни списания

Още електронни списания




Информация за избраното списание

Информация за избраното списание




Информация за книгата:

Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2012
Страници: 116
ISSN: 201210001876
Поредица: National Geographic


Когато дебютира през октомври 1888 г., списание National Geographic  е строго научно издание, отразяващо интересите на малка група читатели, предимно учени. Между консервативните, скучни кафяви корици няма фотографии, а само тясно специализирани статии, дискутиращи теми като „Географските методи в геоложките проучвания", „Класификация на географски форми според произхода им" и „Голямата буря от  11-14 март 1888 г.".

Повече от век по-късно National Geographic, вече с жълта рамка на корицата, всеки месец разкрива света на географията в широкия му смисъл пред милиони абонати от цял свят. С помощта на изчерпателни и актуални статии, а също и с легендарни фотографии и карти списанието отразява и интерпретира динамичните световни промени, пречупени през призмата на личния опит.

Метаморфозата на списанието, започната от първия му главен редактор на пълно работно време - Гилбърт Х. Гроувнър, - е дооформена от десетилетия усъвършенстване и технологичен прогрес. Гроувнър, който заема поста през 1899 г. и остава на него 55 години, осъзнава, че ключът към увеличаването на членовете на Националното географско дружество е „да превърне списанието му от издание, пълно със скучни географски факти, в средство за разпространение на живата, пулсираща, вълнуваща истина за невероятния свят, в който живеем".

Едно от първите неща, които Гроувнър въвежда, е употребата на разказ в първо лице, както и разбираем, ясен стил. От 1910 г. нататък за списанието стават характерни нарастващият брой черно-бели и цветни фотографии, както и изключително правдоподобните илюстрации от щатни художници, а на корицата му се появява рамка от дъбови и лаврови листа, жълъди и полукълба, която остава неговата запазена марка през следващите шест десетилетия.

Гроувнър не само въвежда промени в списанието, но и се бори да запази онези негови аспекти, които счита за уникални. Той се противопоставя на ранните опити за промяна на името National Geographic, за преместването на редакцията му в Ню Йорк и за пускането му на пазара чрез абонамент и директни продажби.

„Комбинацията между членството в Дружеството и списанието ще привлича хората по-силно, отколкото абонаментът за списанието само по себе си", предсказва Гроувнър през 1900 г. И се оказва прав. Тиражът на списанието, както и броят на членовете на Националното географско дружество се увеличават от 1400 през 1899 г. до 74 000 през 1910 г., а през 1920 г. броят им вече достига 713 000.

През 20-те и 30-те години на XX в. читателите на National Geographic стават свидетели на редица новости в научните изследвания и цветната фотография. „Целият свят вече гледа как живеят останалите по света", пише журналистът от списанието Мейнард Оуен Уилямс през 1921 г., десет години преди рекордната му експедиция, при която прекосява Азия с мотор от Средиземно до Жълто море. През 30-те години на XX в. фотоапаратите Leica и фотографските ленти Kodachrome предоставят на списанието средство, което пренася далечните земи в домовете на читателите.

Под вдъхновеното редакторство на синa на Гроувнър - Мелвил Бел Гроувнър, който оглавява списанието от 1957 до 1967 г. - National Geographic отразява изблика на оптимизъм и идеализъм, характерни за 50-те и началото на 60-те години на миналия век. По-висококачествените ленти и преходът към нови печатни технологии спомагат за забележително по-живите цветове на фотографиите в изданието. Септемврийският брой от 1959 г. и цветната фотография на самолет от американската армия слагат началото на цветните корици на списанието.

През 60-те години космическите изследвания разкриват нови хоризонти пред читателите на National Geographic. Списанието издава и карти приложения, които за пръв път показват върховете и падините по океанското дъно така, сякаш водата е била източена. През същото десетилетие излиза първият изцяло цветен брой на списанието, започва и постепенното отстраняване на рамката от дъбови и лаврови листа от корицата, за да изпъкнат фотографиите. Броят на членовете на Националното географско дружество скача от 3 милиона през 1962 г. до 6,4 милиона през 1969 г.

През 70-те години ръководството на редакцията на списанието подлага на преразглеждане политиката, установена още в ранните му години: „Списанието публикува само материали с позитивен характер за която и да е държава или народ, всички неприятни или прекалено критични теми са нежелателни." Редакторът Гилбърт М. Гроувнър, внук на първия главен редактор на National Geographic, както и неговите наследници насърчават отразяването на спорни въпроси и проблеми като замърсяванията с химикали, ядрената енергетика, нелегалната търговия с животни и човешката еволюция.

Технологичният напредък през последните три десетилетия направи възможни различни нововъведения като например карта притурка, разкриваща уникален поглед върху Съединените американски щати с помощта на сателитни снимки, както и близки кадри от света на клетките и атомите, живота в дълбините на океана и чудесата на Космоса. National Geographic продължава да отразява системно темата за околната среда, особено с издаването на специалния брой, посветен на сладката вода, през 1993 г.

Днес излизащото вече повече от век списание, което се чете във всички страни по света, се издава на английски и на още 29 други езика, в това число японски, испански (за Испания и Латинска Америка), италиански, гръцки, иврит, френски, немски, полски, корейски, португалски (за Португалия и Бразилия), датски, шведски, норвежки, холандски, китайски (традиционна писмена система), фински, тайландски, турски, чешки, унгарски, румънски, руски, хърватски, индонезийски, български, словенски и сръбски.

През годините списание National Geographic е наложило стандарт за качество в журналистиката, фотографията и картографирането. През 2000 г. то спечели наградата National Magazine Award за цялостни постижения - най-престижната награда в бранша. През 2005 г. изданието спечели National Magazine Award за най-добър очерк, а през 2006 г. уебсайтът на National Geographic http://www.ngm.com/ спечели National Magazine Award за цялостни постижения онлайн.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: