YES, CHEF. Съдбата на един звезден готвач

YES, CHEF. Съдбата на един звезден готвач

(4.00 от 8 гласа)











  • Формат: ePub
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

Маркус Самуелсон е само на три години, когато той, майка му и сестра му – и тримата болни от туберкулоза – изминават пеша 75 мили, за да стигнат до болница в столицата на Етиопия Адис Абеба. За нещастие болестта побеждава майка им, но Маркус и сестра му оздравяват и година по-късно са осиновени от любящо семейство от средната класа в Гьотеборг, Швеция. Бабата на Маркус, Хелга, е тази, която разпалва у него трайна страст към храната и готварството с нейната пържена херинга, прясно изпечен хляб и легендарното й печено пиле.

Yes, chef е хроника за забележителното пътуване на Маркус Самуелсон от скромната кухня на баба му до някои от най-изисканите и скъпи ресторанти в Швеция и Франция, от изтощителните задачи на круизните кораби до пристигането в Ню Йорк, където яркият талант и непоколебимите му амбиции се срещат, за да го отведат в луксозния ресторант Aquavit и да му спечелят заветния тризвезден рейтинг от New York Times, когато е само на 24-годишна възраст.

Ала по това време кариерата на Маркус в „преследване на вкусовете“, както сам я нарича, едва е започнала – в следващите години се редуват официални вечери на върха в Белия дом, кризи в кариерата му и в живота, триумф в различни кулинарни телевизионни формати и, което е най-важното, отварянето на ресторант Red Rooster в Харлем.

С „Червеният петел“ Самуелсон сбъдва своята вечна мечта за един ресторант с истински свободен дух, където се събират всички хора с всички цветове на кожата и където рамо до рамо седят президенти и премиер-министри с джаз музиканти, начинаещи артисти, автобусни шофьори и медицински сестри. Ресторант, в който храната е отражение на цялата тази пъстра смес и където един сирак от Етиопия, отраснал в Швеция и получил признание в Щатите, може да се чувства у дома си.

С обезоръжаваща прямота и интимност Маркус Самуелсон говори и за провалите си, за цената на амбицията и за емоционалното си пътуване, вече като мъж, за да се срещне с етиопския си баща, когото никога не е познавал.

Yes, chef е един автобиографичен разказ за търсенето на собственото аз, за непоклатимата решимост да се наложиш, за страстната игра на преследване на вкусовете — или за битката на един човек да намери своето специфично място в глобалната кухня и изобщо в света. Един роман, който отдава почит на корените, семейството и храната във всичките им проявления.



Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр




Информация за избраната книга

Информация за избраната книга




Информация за книгата:

Издател: Гурме
Година: 2016
ISBN: 9789542917861

Коментари

Коментари