Списание 8

Списание 8

  • Абонамент за 1 Година: 35.00 лв.
    (12 броя. Спестявате 17% от цената на брой )
  • Защита: Adobe DRM
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Известно изключение има за Amazon Kindle. На таблетите Kindle Fire може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, поради факта, че това е против политиката на Amazon.com.

Списание 8 е българско научнопопулярно списание, което продължава духа и традициите на любимото на поколения българи сп. "Космос", излизало от 1962 г. до 90-те години на ХХ в. Представя популярна и задълбочена информация за науката, природата, алтернативната медицина, древната история и неочакваното, като с акцент и приоритет са откритията и новините от България, или свързани с хората в страната. Излиза на 8-и всеки месец.

 


Новия брой "Списание 8 - брой 8/2015"


Народната светица
Тема на броя
От Дани Динева

Повече от 80 години след смъртта ѝ нейното име отеква като символ, чудо, упование за хората от югозапада, а и от цяла България. Сляпата светица Преподобна Стойна така и не получава признанието на официалната църква, но това ни най-малко не спира безбройните вярващи в чудесата й да идват в запазената одухотворена стаичка в черквата „Св. Георги“ в малкото село Златолист. Ще се опитаме да отсеем легенди и истина, за да ви разкажем за тази невероятна жена през погледа на историята, летописите и спомените на последните хора, които са виждали на живо чудесата на народната светица.
Специално за корицата и темата на Списание 8 художничката Елена Камбурова създаде първата художествено издържана илюстрация на Преподобната, която читатетите на Списании 8 ще получат като подарък със следващия брой.

Диригеният
От Георги Караманев
Името на Месру Мехмедов не е познато дори на музикантите. А преди 40 г. той печели най-големия световен конкурс за диригенти, превръща се в дясна ръка на Бърнстейн. Умира в самолетна катастрофа, когато всички врати са отворени пред него.

Прабългарите са европейци!
От Женя Милчева
Прабългарите не са азиатци, нито тюрки, а типични жители на Западна Евразия – това е основният извод от проучванията на български генетици, които са анализирали ДНК на наши предци, живели през VIII-Х век. Новата информация допълва пореден щрих върху важната тема за произхода на прабългарите.


Тони Райт: С плодове към рая
От Катерина Борисова
Независимият антрополог представя провокативната си теория за човека - според него еволюцията на човешкия мозък е започнала рязко да се забавя в момента, когато предците ни са заменили растителната храна с животинска. Ако се върнем към суровоядството, това ще ни отведе в рая, твърди изследователят.


Приказка без край
Името на Пенко Гелев е добре познато на всички български почитатели на комиксите, на фантастика и фентъзи илюстрациите. В новия брой на Списанеи 8 представяме впечатляващото изкузство на художника през погледа и на неговите думи за срещата му с фантастиката, с изкуството, за любимите му книги. Материал за ценители на стойностите илюстрации и голямата литература.

Малки булки
От доц. д-р Вихра Баева
С всяка година расте броят на малките момиченца, които навръх Еноьовден се стичат по улиците на Асеновград в тържествен ритеал, воден от свещеник. Невръстните деца са облечени като булки, а с проде местно поверие участието в ритуала ще им помогне като пораснат да направят добор семейство. Консултантката на Списанеи 8 доц. Вихра Баева ще ни представи подробно тазгодишното издание на ритуала, преди да ни разкаже за любопитната му история, както и за дълбоките културни и фолклорни корени, които се крият зад него.

Хаджидимовото кенгуру
От Женя Милчева
Нека ви представим Петко-младши, който не е склонен да дели храната си с никого. Защото е внушителен елен лопатар. Компания му правят единственото кенгуру албинос у нас, зайци, пауни, безброй животни, сред които заедно ще се разходим из уникалния зоопарк на малкото градче Хадзжидимово. Недалеч е и красивата архитерктура на село Лещен, а този край е пропит и със стара история, за която също няма да пропуснем да ви поговорим в тази поредна разходка от кампанията „Накъде в неделя?“.

Джедаи при нишите
От Стефан Стефанов
Докато учените продължават да търсят обяснение на феномена на хилядите трапецовидни ниши, пръснати из Източните Родопи, ние подхождаме нестандартно: опитваме се да намерим отговора с помощта на истински джедаи. Специалистът по дистанционно наблюдение Стефан Стефанов и неговите ученички със своите способности дават повече от интересин отговори на мистерията – нишите са създадени хилядолетия по-рано от очакваното и може би са продукт на хора, живели по земите ни много по-рано от подозираното и технологии, които днес не сме в състояние дори да си представим.

Човекът издателство
От Иво Владимиров
Христо Г. Данов е изключително позната марка, книги на издателството са част от библиотеката на всеки български дом. В рубриката ни за непознатите значими исторически личности ще ви представим истинския Христо Г. Данов – човека, който поставя началото на българското книгоиздаване. И е поредният недостатъчно познат възрожденец – като кмет на Пловдив той саздава някои от ключовите инфрактруктурни проекти в града и не се поколебава да се опълчи дори на монарха, пазейки интересите на гражданите на града

Банкноти от пластмаса
От Костадин Христов
Те не се фалшифицират лесно, не се късат, могат дори да се перат. Банкнотите от пластмаса се

Змейов развод
От Мариян Петров
Време е да ви представи Мариян Петров и разказа му, големите победители от конкурса за