Соц гурме. Куриозната история на кухнята в НРБ

Соц гурме. Куриозната история на кухнята в НРБ

(4.42 от 12 гласа)











„Соц гурме“ е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ -- храната.

Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.
 

Виж цялата анотация »

Печатна книга

22.00 лв.

  • Наличност: не
  • Безплатна доставка за поръчка над 39.90 лв.
  • Доставка 1.99 лв. за поръчка над 9.99 лв.
  • За поръчка до 9.99 лв. доставка 2.99 лв.



Информация

Информация




Информация за книгата:

Издател: Жанет-45
Категория: Кулинария , Храни
Година: 2014
Страници: 368
ISBN: 9786191860906
Баркод: 9786191860906
Тегло: 0.78 кг.
Размер: 16.00x24.00 см.


„Соц гурме“ е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ -- храната.

Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.

Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?

Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях. Албена Шкодрова е главен редактор на списание „Бакхус“, основател на BalkanTravellers.com и автор на стотици политически анализи и пътеписи в българския и чуждестранния печат. От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като продуцент. Това е първата й самостоятелна книга.


Коментари

Коментари